Магазин

Ајкуле напале руски брод на аустралијској обали (ФОТО)

Чланови експедиције Руског океанског пута спашени су у среду након што су катамаран којим су покушавали да плове од Вануатуа до Аустралије напале ајкуле, саопштиле су власти.
Ајкуле напале руски брод на аустралијској обали  (ФОТО)© Adrian Smith

Аустралијска управа за поморску безбедност саопштила је да је реаговала на узбуну око 1.30 сати ујутро и када су спасиоци стигли на место догађаја у Коралном мору, пронашли су оштећен брод. Такође, затражена је помоћ брода под панамском заставом, који је превозио возило "Дугонг Ејс", који је успео да заврши спасавање и да укрца двојицу Руса и једног Француза. На место догађаја долетео је и спасилачки авион.

"Три мушкарца су била веома срећна што су спашена и сви су здрави и добро", рекао је Џо Зелер из Центра за информације у Канбери.

На фотографијама су видљива велика оштећења, док предњи део катамарана потпуно недостаје.

Први напад ајкула се догодио 4. септембра, када је оштећен задњи леви део брода, а са тако пробушеним трупом он је прошао још приближно сто миља. Други напад уследио је само дан касније, када су ајкуле решиле да атакују и десни део пловила, који је након тога почео да тоне. Посада је послала СОС сигнал и спашена је.

"Путовање од пацифичке острвске државе Вануатуа до Аустралије таквим бродом обично траје две до три недеље", нагласио је Зелер и додао да је ГПС спасио животе мушкараца тако што је омогућио спасиоцима да брзо одреде локацију и тако пруже одговарајућу помоћ за спасавање.

Иначе, ово није прва невоља која се догодила истраживачима. У марту ове године се покварио управљач брода и тада је посада брода наставила путовање на катамарану на надувавање.

Након ове опасне ситуације са ајкулама, тим креће у Бризбејн, где ће одлучити да ли ће наставити експедицију.

image