Ајкуле напале руски брод на аустралијској обали (ФОТО)

Чланови експедиције Руског океанског пута спашени су у среду након што су катамаран којим су покушавали да плове од Вануатуа до Аустралије напале ајкуле, саопштиле су власти.

Аустралијска управа за поморску безбедност саопштила је да је реаговала на узбуну око 1.30 сати ујутро и када су спасиоци стигли на место догађаја у Коралном мору, пронашли су оштећен брод. Такође, затражена је помоћ брода под панамском заставом, који је превозио возило "Дугонг Ејс", који је успео да заврши спасавање и да укрца двојицу Руса и једног Француза. На место догађаја долетео је и спасилачки авион.

"Три мушкарца су била веома срећна што су спашена и сви су здрави и добро", рекао је Џо Зелер из Центра за информације у Канбери.

На фотографијама су видљива велика оштећења, док предњи део катамарана потпуно недостаје.

Први напад ајкула се догодио 4. септембра, када је оштећен задњи леви део брода, а са тако пробушеним трупом он је прошао још приближно сто миља. Други напад уследио је само дан касније, када су ајкуле решиле да атакују и десни део пловила, који је након тога почео да тоне. Посада је послала СОС сигнал и спашена је.

"Путовање од пацифичке острвске државе Вануатуа до Аустралије таквим бродом обично траје две до три недеље", нагласио је Зелер и додао да је ГПС спасио животе мушкараца тако што је омогућио спасиоцима да брзо одреде локацију и тако пруже одговарајућу помоћ за спасавање.

Иначе, ово није прва невоља која се догодила истраживачима. У марту ове године се покварио управљач брода и тада је посада брода наставила путовање на катамарану на надувавање.

Након ове опасне ситуације са ајкулама, тим креће у Бризбејн, где ће одлучити да ли ће наставити експедицију.