Пао рекорд: Лето 2023. године најтоплије у историји

Очекује се да ће тело Уједињених нација за климатске промене у петак објавити глобални преглед климатских акција, који назива "критичном прекретницом када су у питању напори за решавање климатских промена"

Лето 2023. било је најтоплије икада забележено, пошто су климатска криза и феномену настајању "Ел Нињо" подигли температуре и изазвали екстремне временске прилике широм света, преноси "Гардијан".

Током летњих месеци на северној хемисфери - у јуну, јулу и августу - просечна глобална температура достигла је 16,77 степени целзијуса, што је било 0,66 степени изнад просека од 1991. до 2020. године.

Нови максимум је 0,29 степени изнад претходног рекорда постављеног 2019. године, што је велики скок у климатским условима.

Подаци из Службе за климатске промене Коперникус (Ц3С) Европске уније показују да је август био за око 1,5 степени топлији од прединдустријског просека од 1850. до 1900. године, иако ће се циљ светских нација да задрже глобално загревање испод 1,5 степени сматрати само прекршеним тек када се то повећање буде одржало током вишегодишњег периода.

Топлотни таласи, пожари и поплаве уништили су животе и средства за живот широм света, од Северне и Јужне Америке, до Европе, Индије, Јапана и Кине, пише британски лист.

"Наша планета је управо претрпела сезону кључања – најтоплије лето у историји. Почео је климатски слом", рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

"Научници су дуго упозоравали шта ће наша зависност од фосилних горива ослободити. Наша клима имплодира брже него што са тим можемо да се носимо, са екстремним временским приликама које погађају сваки кутак планете."

Океани су последњих месеци постали посебно врући. Подаци Ц3С су показали да је за сваки дан у августу глобална просечна температура површине мора надмашила претходни рекорд постављен у марту 2016, који је такође био година "Ел Ниња".

Температура у северном Атлантском океану достигла је нови рекорд од 25,19 степени Целзијуса 31. августа. Обим антарктичког морског леда је такође био изузетно низак за то доба године.

Саманта Барџис, из Ц3С, рекла је да "глобални температурни рекорди настављају да падају у 2023. години, са најтоплијим августом који је пратио најтоплији јул и јун, што је довело до најтоплијег лета у нашим подацима који сежу до 1940. године".

Налази су засновани на компјутерској анализи милијарди података прикупљених од стране сателита, бродова, авиона и метеоролошких станица широм света.

Очекује се да ће тело Уједињених нација за климатске промене у петак објавити глобални преглед климатских акција, који назива "критичном прекретницом када су у питању напори за решавање климатских промена".

Стручњаци очекују да ће налази бити "мрачни", а свет је далеко од тога да задржи глобално загревање испод циљаних 1,5 степени целзијуса.

Свет је сада на путу за око 2,5 степена глобалног загревања, што би имало разорне последице с обзиром на повећање екстремних временских прилика које смо већ видели са само 1,2 степена досадашњег загревања.