Да ли је за бол у грлу боље пити топла или хладна пића

Без обзира на узрок, непријатан осећај бола у грлу може ометати гутање, способност говора, концентрацију... Постоје бројни начини лечења, али многи се често питају: да ли хладно пиће може погоршати стање и да ли су топли напици заиста једино решење?

Бол у грлу се може јавити из неколико разлога: од класичне прехладе, до повишене температуре или може бити симптом бактеријске инфекције. У сваком случају, осећај је често веома непријатан и многи ће сами тражити начине да ублаже бол, све док није потребно да се консултују са лекаром. Овде се и јављ дилема: Да ли је боље припремити топли или хладни напитак? Објективан, "тачан" одговор не постоји, ипак много тога зависи од појединца, сматрају медицински стручњаци, а преноси портал "Медикал њуз (Medical News)".

Најважније је да грло буде хидрирано и да ваздух у просторији којој се борави не буде превише сув. 

Хладна пића 

Многи од нас често избагавају хладно када нас боли грло, али не постоји довољно доказа да освежавајуће пиће са ледом може погоршати стање.

Ледени чај, вода, коцкице леда или чак сладолед могу помоћи да се крвни судови сузе, а од њих мишићи у грлу могу благо да утрну, што привремено зауставља бол. Хладноћа може "освежити" грло и помоћу у ублажавању упале, отока, па самим тим и бола. Многи више воле да конзумирају хладне напитке или храну, јер помаже у олакшању осећаја "боцкања". 

Не постоје одређене, конкретне опасности од конзумирања хладних напитака у циљу олакшања тегоба, али ипак постоји мала вероватноћа да велика хладноћа може спречити доток крви у одређене делове грла, што може успорити процес исцељења.

Топла пића

Топли напици и храна помажу да се крвни судови рашире, што помаже у смањењу бола, побољшању циркулације и опуштању мишића. Постоје теорије да топлота може убити одређене бактерије, али потребно је одржавати температуру која не би могла погоршати иритацију или бол. 

Интересантно је да је једна студија показала да топла и слатка пића (као што је топла чоколада) могу помоћи у ублажавању непријатног осећаја, јер сладак укус подстиче лучење ендорфина и привремено "одвлачи пажњу" од "гребања" у грлу. Ипак, научници нису могли прецизно утврдити да ли је у питању био само плацебо ефекат. 

Не постоји довољно научних доказа којима се може утврдити да ли је боље конзумирати искључиво топло или хладно, већ је најбоље да појединац самостално одлучи која врста надражаја му више прија. Најважније је да грло буде хидрирано, како се иритација не би појачала, као и да температуре топлог или хладног пића не буду исувише високе/ниске.