Магазин

Пинтерест уводи АИ за инклузивне резултате претраге: "Боди позитивити" на сликама

Популарна платформа за претраживање фото и видео садржаја ће примењивати вештачку интелигенцију за "боље приказивање различитe грађе тела" приликом претраге фоторафија. Другим речима, корисници ће у резултатима претраге добијати разноврсније типове грађе тела и боје коже, јер се донедавно у претрази већином могао пронаћи само класичан облик стандардне лепоте (витка грађа, светлији тен).
Пинтерест уводи АИ за инклузивне резултате претраге: "Боди позитивити" на сликама© Unsplash/Souvik Banerjee

Принцип функционисања алгоритма Пинтереста ће бити измењен увођењем АИ технологије, која ће анализирати различите облике, мере и форме да идентификује разнолике типове грађе који ће се појављивати у резултатима претраге. Посебан алгоритам ће скенирати више од пет милијарди фотографија на целокупној платформи а нова опција ће прво бити коришћена за женске модне профиле, према одређеним кључним речима, а након неког времена ће се применити и на мушким моделима.

Корисници неће моћи да прецизно да филтрирају и пронађу слике према специфичном типу тела, већ ће се различите грађе аутоматски приказати када се унесу кључне речи у претрагу.

На пример, ако корисник у претрагу унесе "одећа за излазак/венчање", приказаће се шаренолики садржај, који укључује све врсте грађе, физиономије, боје тена... Ново ажурурање се надовезује са претходним изменама на платформи које су уведене протеклих пет година. Једна од њих је филтрирање резултата према бирању боје коже модела из понуђене палете, а друга је бирање једног од шест понуђених фризура које се појављују на моделима.

Компанија овим изменама настоји да искуство коришћења платформе може бити персонализовано, да скоро свако може пронаћи "себе" када тражи одређен садржај, поготово када је у питању лепота или мода.

Пинтерест је већ годинама једна од најпопуларнијих онлајн платформи/апликација за тражење фото и видео садржаја који је везан за моду, лепоту, трендове, уметност... Ипак, многи су га критиковали због "ограничене" опције претраге, јер су модели на већини фотографија или видео клипова представљаје "исувише хомоген" тип лепоте. 

Ова одлука представља класичан пример "боди позитивити" покрета, који служи као борба против "недостижних" стандарда лепоте, које је веома тешко достићи ако појединац нема одређену телесну грађу, црте лица... Нове опције претраге могу бити од помоћи онима који имају проблеме са самопоуздањем, ако им се физички изглед не поклапа са актуелним стандардима и трендовима, тако да на онлајн Пинтерест моделима у будућности могу видети "природније" форме, које се поклапају са њиховим изгледом. 

image