Магазин

Храна у хотелима током самита Г20 у Индији биће тестирана у посебним лабораторијама

Специјалне лабораторије ће проверавати квалитет хране у хотелима у Њу Делхију, где ће током самита организације боравити лидери и делегације земаља Г20. Чланови делегација ће имати прилику да се упознају са локалном и регионалном кухињом Индије, а хотели у којима ће одсести гости се такмиче међусобно ко ће осмислити интересантнија јела са просом.
Храна у хотелима током самита Г20 у Индији биће тестирана у посебним лабораторијамаGetty © Yawar Nazir

Власти Делхија су послале специјалне службе за прикупљање узорака сирових намирница који ће се користити у хотелима са пет звеездица где ће одсести делегати самита Г20, преноси Економик Тајмс.

Иако је за израду извештаја о безбедности хране обично потребно и по неколико дана, током трајања самита резултати теста ће бити доступни у року од неколико сати.

"Узорци прикупљени из хотела шаљу се у лабораторију на тестирање, а намирнице ће моћи да се користе за припремање јела тек након одговарајућег лабораторијског испитивања. Извештаји са резултатима тестирања ће бити готови у року од 2 до 4 сата. Сличне мере ће се промењивати и пре припреме хране за банкете током самита", наводи се.

Светски лидери који ће се окупити на Г20 самиту ће имати прилику да пробају и укусну индијску уличну храну, укључујући и иновативна јела са просом. Велики избор рецепата са просом има за циљ да представи ову житарицу високе нутритивне вредности, отпорну на климатске промене, а која се гаји широм земље.

"На кретивни начин биће представљени улична храна, локална и регионална кухиња Индије. Кувари раде прековремено да би финализирали мени, узимајући у обзир све аспекте", изјавио је специјални секретар Г20 Индија, Муктеш Пардеши и додао да се очекује да ће више од 10.000 делегата посетити Делхи у оквиру самита.

Индија председава Г20 од 1. децембра 2022. године, а самит лидера групе биће одржан у Њу Делхију од 9. до 10. септембра. Самиту ће присуствовати лидери земаља Г20 и још девет земаља - Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, УАЕ, Омана и Сингапура.

Раније је саопштено да ће руску делегацију на самиту предводити министар спољних послова Сергеј Лавров, а кинеску премијер Државног савета НР Кине Ли Ћианг.

image