Магазин

Римски мачеви стари скоро 2 хиљаде година пронађени у изузетно очуваном стању

Израелски истраживачи дошли су до ретког открића током истраживања једне пећине у природном резервату Јудејске пустиње - пронашли су четири римска мача за која се сматра да су коришћена пре 1900 година.
Римски мачеви стари скоро 2 хиљаде година пронађени у изузетно очуваном стању© print screen youtube/ Israel Antiquities Authority Official Channel

Мачеви су имали дрвене и кожне дршке, дрвене корице и челичне оштрице и били су невероватно очувани и после скоро 2 хиљаде година проведених у пустињској пећини. Оружје је највероватније било плен коју су сакрили побуњеници који нису желели да их римске власти ухвате са њима:

"Говоримо о изузетно ретком открићу", каже доктор Итан Клајн, један од истраживача пројекта истраживања Јудејске пустиње и додаје да је "скривање мачева у дубоким пукотинама у пећини северно од Ен Гедија, наговештава да је оружје узето као плен од римских војника и да су га јудејски побуњеници намерно сакрили за поновну употребу".

Колико су добро очувани, потврдио је и директор Израелске управе за антиквитете Ели Ескусидо рекавши да су мачеви били веома оштри "као да су тек сад сакривени".

Археолози су истакли да су мачеви били оружје које су обично користили римски војници стационирани у Јудеји:

"Могуће је да је оружје било скривено у време побуне која се догодила између 132. и 135. године, али истраживачи настављају са радом како би утврдили ко је поседовао оружје, где је исковано. Taкoђе, покушаћемо да прецизирамо историјски догађај који је довео до чувања овог оружја у пећини", рекао је доктор Клајн.

Дужина сечива три мача је између 60 и 65 центиметара, док четврта има краћу оштрицу од 45 центиметара.

image