Магазин

Након шест година самоће лав Рубен коначно на слободи

Најусамљенији лав на свету по имену Рубен коначно је, након шест година заточеништва у самоћи, окусио слободу и својим шапама дотакао траву јужноафричког природног резервата за дивље животиње. Дирљиве сцене Рубеновог повратка у природу обишле су цео свет, а председник удружења за заштиту животиња истакао је да је тренутак његовог изласка из кавеза смекшао чак и најчвршћа срца.
Након шест година самоће лав Рубен коначно на слободи© Canva / MikeLane45

Дирљива прича о Рубену, најусамљенијем лаву на свету, ових дана обишла је читаву планету, а радост због његовог повратка у природно окружење након шест година самоће осетио је свако ко је макар и крајичком уха чуо његову причу.

"Били смо у сузама када је Рубен изашао из транспортера, ходајући по трави први пут у животу", рекао је Јан Кример, председник удружења Енимал Дифендерс Интернешнал, након што је Рубен стигао у природни резерват.

Рубенових шест година самоће

Судбина петнаестогодишњег лава Рубена у најмању руку може се описати као трагична, а последњих шест година његовог живота проведених у заточеништву, током којих је заборавио чак и да урличе, краља џунгле потпуно су сломиле, као и све љубитеље животиња. Сироти Рубен био је један од становника зоолошког врта на граници између Јерменије и Азербејџана, а након што је власник преминуо пре неколико година, власти су одлучиле да све животиње из зоо-врта преселе. Међутим, за Рубена никако нису могли наћи дом, и тако је он остао сам, закључан у скученом кавезу од само неколико квадратних метара.

Године су пролазиле, а Рубен је и даље седео усамљен, надајући се да ће једнога дана неко чути за њега и спасити га самоће. И заиста, десило се чудо: за судбину овог племенитог и тако тужног краља џунгле захваљујући чланку Дејли Мејла чула је британска добротворна организација Енимал Дифендерс Интернешнал, која је одлучила да предузме све неопходне мере да се дивљој звери врати право на достојанствен живот на слободи.

Акција спашавања Рубена из заточеништва

Након што су британски спасиоци прочитали дирљиви текст о лаву који је заборавио да риче након шест година самоће, почела је хитна акција спашавања, у коју су се укључиле како локалне власти, тако и авио-компанија Катар Ервејз, која је понудила да се њеним авионом звер превезе на слободу. За дом Рубена одабран је природни резерват у Јужноафричкој републици, и остало је само једно - да се зверка безбедно и са што мање стреса превезе и пусти на слободу.

Након свих неопходних припрема и лета дугог чак 22 сата, Рубен се коначно нашао на слободи и под својим шапама по први пут осетио траву, а на снимку који је обишао свет види се тренутак како излази из транспортера и преплашено гледа око себе, у неверици да је заправо након толико година агоније, коначно на слободи.

image