Само 2 минута шетње после јела може смањити ризик од дијабетеса типа 2

У данашње време где сви проводимо радни дан испред рачунара и скоро се не крећемо, било какав вид физичке активности је преко потребан, саветују лекари. Наравно, ми увек имамо неки изговор - "далеко ми је теретана", или "такви тренинзи су прескупи". Зато, шетња може бити савршена активност, а посебно она после ручка - не само што је бесплатна, него је и одлична за здравње.

Двоминутна шетња након јела може да помогне у снижавању нивоа шећера у крви и тако смањи ризик од развоја дијабетеса типа 2. Поред ходања и стајање након јела се показало корисним за организам, јер позитивно утиче на ниво глукозе.

Два до пет минута лаганог ходања након оброка може помоћи да се смањи ниво шећера у крви, говоре истраживаља са Универзитета Лимерк у Ирској: "И стајање после оброка такође може помоћи, али не толико колико шетња", каже аутор студије доктор Ејдан Бафи.

Најбоље време за одлазак у шетњу је између 60 и 90 минута након јела, јер је у том периоду ниво шећера у крви је на врхунцу. Уочено је, да ако људи иду у кратку шетњу након јела, ниво шећера у крви им расте и опада постепено, а ниво инсулина је стабилнији него кад седе:

"Лагане вежбе помажу у смањењу развоја инсулинске резистенције, а потом и дијабетеса типа 2, као и кардиоваскуларних болести, јер су високи и скокови глукозе фактор ризика за настанак ове болести", каже доктор и додаје:

"Важна је и чињеница да се јача физичка активност показала кориснијом за здравље. Дакле, ходање је боље него стајање. Из других студија је доказано да је брзо ходање боље од спорог ходања. Препоручује се 150 минута умерене до интензивне активности недељно", рекао је доктор Ејдан Бафи.

Истраживачи су анализирали резултате седам студија које су истраживале метаболичке ефекте седења, стајања и лаганог ходања како би утврдили да ли су лагано ходање и стајање кориснији од једноставног седења. Мерили су ефекте на шећер у крви, инсулин и систолни крвни притисак.

Ходање ослобађа хормон среће

Ногу пред ногу, у пару или сами - важно је да шетамо, кажу лекари. Познато је да шетња има пуно користи - утиче позитивно на наше срце, снижава крвни притисак, троше се калорије и топе килограми, побољшава се опште здравље. Такође, истраживања указују да је количина хормона среће већа када шетамо, а што је количина овог хормона већа лакше подносимо стрес, бол чак и депресију.

Како да ходање постаје рутина

"За почетак, битно је да схватите да шетња није нешто што морате да урадите. Само обратите пажњу на њене користи - смањује стрес, подстиче креативност, подиже расположење и одатле крените. Када почињете да шетате, покушајте да ходате само пет или десет минута дневно. То је заиста изводљиво и онда полако повећавајте минутажу и кораке", саветује тренер Мајкл Стејн. 

Препоручљиво је да се крећете у близини посла или дома и онда полако кренете у откривање нових места, а самим тим, повећавате број који сте прошли.

Бирајте отворене просторе, паркове, зелене површине, пре него тржне центре.

Како би вам искуство било пријатније можете да слушате музику или да се шетате, ако сте у могућности, са колегама са посла.