Магазин

Феномен "умарел": Пензионери који надгледају грађевинске радове и дају (не)жељене савете

Реч "умарел"(umarell), настала у Болоњи, описује доконе припаднике старије генерације који ће радо застати испред градилишта, склопити руке иза леђа, посматрати радове и повремено уделити савет/упутство радницима. Иако је ова сцена позната многима широм света, официјални назив за ове незваничне помагаче на терену је настао у Италији. Концепт је постао толико популаран да се наведена дефиниција може наћи у италијанским речницима, a одржавају се и годишња такмичења за најбољег "надгледача" радова.
Феномен "умарел": Пензионери који надгледају грађевинске радове и дају (не)жељене савете© Wikimedia Commons/Wittylama

Ако је у току градња, поправка пута/семафора или било који сличан задатак, скоро увек се може видети група старијих мушкараца који стоје у близини и помно анализирају догађај испред себе, међусобно коментаришу рад или одлуче да уделе сопствена мишљења и савете, како би помогли да се посао заврши на најбољи начин. Некима могу представљати сметњу у раду, а некима су добродошла помоћ и друштво. 

Присуство "умарела" је било толико велико да су постали врста заштитног симбола градилишта широм Италије, тако да су заслужили сопствено место у италијанском речнику (доследни превод: "мали човек"), али и популарној култури широм света. Пре неколико година, у граду Ричионе су локални "умарели" добили исплату у износу од једанаест хиљада евра, као хонорар за сву помоћ и упутсва која су давали радницима.

У другом граду, Сан Лазаро ди Савена, пре неколико година је један од становника освојио титулу "Најбољег умарела године". На крају, како додатна почаст овим "помагачима", град Болоња је тргу на истоку града дао име "Пјацета дељи умарелс (Piazzetta degli Umarells)".

Поред тога, лансирана је и посебна апликација за оне који желе да прате у којим деловима земље се тренутно завршавају радови, како би што пре могли да оду на одабрану локацију и посматрају/помажу, а поједини ресторани су чак користили неколико унајмљених "умарела" да стоје испред њихових зграда док су се завршавале, као део рекламе за ширење бизниса.

У зависности од градилишта, "умарели" могу бити велика сметња или велика помоћ. У неким случајевима, могу ометати раднике и успорити процес, али неки грађевинци радо прихватају њихове савете и сматрају да су им више пута помогли када је било важно распоредити послове, пребројавати количину возила, материјала...

"За мене је долазак на градилиште забава," каже за италијански "Хафингтон пост", господин Роко, један од болоњских "умарела". "Тамо проведем око десет минута или највише четврт сата дневно да видим завршне радове започете пре годину и по дана. Када боравите овде, можете да научите многе ствари, радници нам објашњавају чиме се баве, које материјале користе и одакле их добијају."

"Они су људи којима се истински дивим, јер често знају да буду корисни. Помажу нам, на пример, када обављамо припремне радове или када копамо, они решавају многе проблеме" каже Адриано Брешанини, један шеф градилишта са вишедеценијским искуством.

"Погледајте оног човека тамо" рекао је показујући на  једног од пензионера који прати дешавања на локацији, "Он нам је гаранција. Ако све прође добро, то је захваљујући њему."

image