Паста је добра за здравље, али и за мршављење

Људи који покушавају да се хране здравије и да смршају често верују да је најбоље уклонити већину угљених хидрата из исхране, укључујући и пасту. Ипак, тим нутрициониста је открио да не постоји разлог за бригу и да свако може уживати у пасти, чак и током дијете, јер заправо нема негативан утицај на мршављење. Осим тога, различите пасте се чак препоручују као намирница која може помоћи током примењивана здравог режима.

Иако се тестенина већ дуго сматра кривцем за гојење и често је једна од првих намирница коју људи престану конзумирати током дијете, најновије истраживање показује да паста може бити од велике помоћи када покушавамо да се определимо за здравији режим исхране. Нутриционисти сматрају да не би требало да верујемо да тестенина представља проблем у исхрани, већ би требало да обратимо пажњу на који начин је сервирамо и уз коју храну је комбинујемо.

Тим нутрициониста је анализирао скоро четрдесет студија, у којима се описује како конзумирање пасте може утицати на процес мршављења. Резултати су објављени на "МДПИ" порталу и представљају скуп различитих научних истраживања и анализа. Аутори су закључили да режими исхране у којима је била укључена паста нису негативно утицали на успех у мршављењу, као и да је у неким случајевима заправо била од помоћи за оне који су желели да се хране здравије. Другим речима, закључили су да је сасвим у реду јести пасту и да не може доћи до саботирања процеса мршављења.

Паста се често групише са "нездравим" угљеним хидратима, као што су кромпир или хлеб, али бројна истраживања су показала да ова намирница има нижи гликемијски индекс од бројних других намирница које садрже скроб. Једноставно речено, храна са нижим ГИ помаже да се дуже осећамо сито, јер не долази до наглог подизања и спуштања нивоа шећера у крви. С друге стране, намирнице које имају висок ГИ (углавном друге врсте угљених хидрата) могу бити окидач за глад (што доводи до преједања и гојења), јер се шећер у крви веома брзо подигне и спусти након конзумирања.

Дакле, тестенина није непријатељ, али је добро обратити пажњу на начин припреме. Увек је препоручљиво јести пасту са што више хранљивих материја и здравих намирница са стране, као што су различито поврће и протеини. На крају, за најздравију верзију, најбоље је избегавати конзумирање вруће пасте. Када се тестенина охлади, у њој се повећава ниво отпорног скроба, који се не вари и нуди мноштво здравствених бенефита (снабдева црева пробиотицима, смањује упале у телу...).

За најбоље резултате не би требало избегавати угљене хидрате, већ их конзумирати на правилан начин. Адекватна температура и комбинације са здравим намирницама су сасвим довољна "упутства" која се могу пратити за најбоље резултате, без одрицања и строгих забрана.