Магазин

Формула "10-3-2-1-0" за бољи сан и лакше буђење

Здрав и правилан сан један је од кључних предуслова за несметано функционисање нашег организма, а савремени начин живота који подразумева велике количине кафе, стреса и времена које проводимо на телефонима у великој мери утиче на то како спавамо. Експерти су зато развили формулу "10-3-2-1-0", а праћењем једноставних принципа наш сан биће бољи, а јутра бодрија и лепша.
Формула "10-3-2-1-0" за бољи сан и лакше буђење© Canva / Anton Estrada

Одлазак на спавање након напорног дана мање више нам свима изгледа исто - мало вечерње рутине, мало лешкарења у нади да ћемо заспати, а затим и "скролање" друштвеним мрежама док нас не ухвати сан. Оваква пракса погрешна је на свим нивоима, будући утиче како на квалитет сна, тако и на наш нервни систем, а самим тим и функционисање читавог организма.

Срећом, након бројних истраживања, стручњаци су пронашли идеалну формулу која нам може помоћи да лакше и брже заспимо, а ујутру се пробудимо чили, ведри и спремни за нове животне победе.

Формула"10-3-2-1-0"

Иако звучи као веома комплексна математичка формула, у стварности је принцип "10-3-2-1-0" значајно једноставнији, а придржавањем пет основних правила јутра ће постати наш омиљени део дана. Која су то правила?

  • 10 сати пре спавања забрањено је конзумирати кафу и друге напитке који садрже кофеин
  • 3 сата пре спавања не треба јести, нити пити алкохолне напитке
  • 2 сата пре спавања не треба радити
  • 1 сат пре спавања потребно је одложити све телефоне, таблете и друге геџете
  • 0 пута смемо ујутру одложити аларм.

Како су стручњаци дошли до ове формуле

Све што током дана радимо има утицаја на наш сан - чиме се хранимо, шта пијемо, колико времена проводимо пред екранима и слично, а на крају дана, онда када је време да наш мозак "искључимо", акумулиране последице ових активности узимају данак. Баш из тог разлога, потребно је да своје дневне рутине прилагодимо не само обавезама које имамо, већ и потребама нашег организма.

Како су експерти дошли до ових бројки? Веома једноставно, и сада ћемо детаљно погледати сваку од ставки, како бисмо боље разумели због чега је важно придржавати се формуле.

На првом месту је кофеин: Пића са кофеином подстичу лучење хормона стреса кортизола, који негативно утиче на квалитет сна. Телу је потребно скоро 10 сати да из свог система избаци кофеин и његове стимулишуће супстанце и баш због тога је пред спавање важно суздржати се од напитака попут кафе, зеленог чаја и слично.

Храна и алкохол: Обимни оброци и алкохолна пића пар сати пред спавање веома лако могу да изазову осећај надутости и мучнине који могу нарушити сан. Зато своје оброке и пиће са пријатељима испланирајте тако да до одласка у кревет прође најмање 3 сата.

Посао је на трећем месту: Све активности везане за посао треба завршити најмање два сата пре спавања јер је нашем мозгу потребно таман толико да се "искључи". Мејлови, извештаји, презентације - све то треба или обавити неколико сати пре одласка на спавање, или оставити за ујутру, када смо "свеже главе" и одморни.

Геџети такође утичу на сан: Не само да "скролање" друштвеним мрежама може да нам одузме неколико сати сна, већ и плава светлост екрана савремених геџета веома негативно утиче на наше очи и нервни систем. Зато сат времена пре одласка у кревет заборавите на друштвене мреже и дописивање са пријатељима, а још боље - телефон оставите изван спаваће собе. Што је сигурно - сигурно је.

Без одлагања аларма: И за крај, аларм! Иако савремени телефони нуде бројне опције одлагања аларма на по пар минута, оваква пракса веома је непожељна: не само да постоје велике шансе да ћете закаснити на посао, већ и сам повратак на спавање са још пар минута организам умара на самом почетку дана.

image