Дијететски напици нису бољи избор од обичних, за особе са дијабетесом

Иако годинама дијететски напици важе за здравију алтернативу регуларним газираним пићима који су пуни шећера, последња истраживања указују да они нису добар избор за оне који пате од дијабетеса. Научници су доказали да ниво инсулина расте и када особа попије дијететски напитак, као и да се аспартам, вештачки заслађивач, у устима може задржати доста дуго.

Већина популарних газираних напитака већ деценијама има и своје "двојнике", али - са нула грама шећера, који су најчешћи избор особа које воде рачуна о броју унетих калорија, али и оних са дијабетесом. Ипак, најновијом научном студијом откривено је да и обични, и дијететски напици доводе до повећања инсулина.

"Док се дијететски газирани напици често препоручују онима који боде битку са вишком килограма, као и онима који контролишу ниво шећера у крви, све више и више истраживања указује да ова безалкохолна пића имају супротан ефекат", навела је доктор Керен Берг.

Узорци пљувачке доказали да дијететски напици нису бољи избор

Научници са Универзитета у Сао Паулу у Бразилу спровели су експеримент на 15 здравих испитаника на којима су тестирани ефекти безалкохолних пића, дијететских напитака, минералне воде са вештачким заслађивачима, воде са сахарозом и обичне. Након што су попили понуђене напитке, испитаницима је извршена анализа узорака пљувачке, а међу критеријумима за оцењивање нашли су се протеини, алфа-амилаза (ензим који помаже телу да свари шећер), аспартам и ниво инсулина.

Детаљним прегледом, научници су установили следеће:

Функција инсулина и последице дуготрајне изложености

Основна функција инсулина је регулација нивоа шећера у крви, ћелијског метаболизма и раста мишића, а овакви резултати подстакли су научнике на размишљање: да ли се уопште препоручује конзумација дијететских напитака особама са дијабетесом или оним које се боре са килограмима?

"У великим количинама, ниво инсулина може довести до компликација, укључујући повећање телесне тежине и повећаног кардиоваскуларног ризика, хипертензије и атеросклерозе", навео је доктор Брајан Блек за Медикал Њуз Тудеј.

Такође, континуирана изложеност високом нивоу инсулина може довести и до ретинопатије, еректилне дисфункције код мушкараца, болести бубрега, срчаног и можданог удара.

Заслађивачи у дијететским напицима су потенцијално канцерогени

Крајем јуна ове године, Светска здравствена организација изразила је и своју забринутост о утицају једног од најраспрострањенијих вештачких заслађивача, аспартама, на опште здравље човека. Наиме, једна опсервациона студија у Француској је прошле године показала да људи који конзумирају веће количине вештачких заслађивача (укључујући и аспартам) имају већи ризик да добију рак. Осим тога, једна италијанска студија са почетка 2000-их година је показала да су поједини облици рака код мишева и пацова били повезани са аспартамом. Ипак, ни једна, ни друга студија нису послужиле као чврст доказ против коришћења овог заслађивача.