Магазин

Ракинг: Војничком вежбом ходања до најбољих резултата

Један од најновији трендова у фитнесу је настао по узору на војну вежбу. У питању је ракинг (rucking), који може типични кардио тренинг брзог ходања претворити у мало другачији изазов и помоћи нам да себе гурамо до нових граница. Принцип је једноставан а за тренинг нам је потребан само удобан ранац у коме се налази одређена тежина.
Ракинг: Војничком вежбом ходања до најбољих резултата© Pexels/Germain Rodriguez

Ходање је једна од најбољих физичких активности за оне који нису у могућности да трче на велике раздаљине, а желе да добију користи кардио тренинга. Ипак, класично ходање може постати монотоно или се чак можемо осећати као да смо постигли све могуће циљеве када је у питању ова врсте вежбе, што може негативно утицати на вољу и мотивацију за настављањем тренинга. 

Због тога је увек добро увести новитете у фитнес рутину, а једна од њих може бити "ракинг", то јест ходање под оптерећењем. Вежба је једноставна: потребно је радити своју типичну кардио рутину, али уз додатну тежину на леђима. Оваква врста тренинга је испрва била намењена за војнике, како би ојачали и навикли се на ношење тешке опреме, али у протеклих неколико месеци је постала велики тренд на друштвеним мрежама. 

Експерименти су показали да овакав тип вежбе може бити веома ефикасан за мршављење и да ракинг може сагорети чак тридесет то четрдесет пет одсто више калорија, него ходање без додатног оптерећења (у зависности од различитих фактора). Осим тога, ракинг је вежба која се ради на отвореном простору, што је увек препоручљиво као позитиван утицај на ментално здравље током тренинга. 

Како почети

Иако звучи прилично једноставно, постоји неколико правила која је добро знати пред практиковање ове вежбе. Када се почиње било која нова вежба, веома је важно да познајемо сопствене границе и постепено уводимо промене. Фитнес стручњаци су за "Си-Ен-Ен" препоручили да је најбоље почети са ношењем празног ранца и ходати исту дистанцу као и увек. Затим, почиње додавање тежине, најбоље је да одабраемо терет који износи око десет одсто од наше укупне тежине. 

Пошто терет може представљати стрес за кичму, колена, кукове и зглобове, неопходно је да првих неколико вежби не буду исувише напорне, да би се тело навикло на додатни изазов. Када осећамо довољно снаге, можемо почети да додајемо тежину. 

Ранац мора да име дебеле ручке, како ношење не би било неудобно или довело до повреде, а препоручљиво је да има и појас који се може притегнути око струка, да би се тежина равномерно распоредила и смањио притисак на леђа. Што се тиче терета, треба избегавати стављање најтежих предмета на само дно, да не бисмо оптеретили доња леђа, већ је препоручљиво стављати их на средину, преко мекших предмета. Стручњаци препоручују куповање врећа са песком као и поптуно избегавање оштрих предмета, јер могу бити неугодни и пореметити покрете. 

На крају, ракинг није препоручљив за људе који имају проблеме са кичмом, коленима и раменима. Ако се јавља бол током ходања, онда је боље поптуно обуставити вежбу.