Позитивност је прецењeна: Ова особина је најчешће повезана са дугим животим веком

Често се наводи да је кључ дугог живота избалансирана исхрана, 10 хиљада корака дневно и добар сан. Ако питате особе које "газе" десету деценију да вам открију тајну дуговечности, најчешће ће рећи да је то ствар позитивног става. Ипак, психолози се не слажу са њима у потпуности и сматрају да битну улогу у дуговечности заправо игра самосвесност.

Уколико имате прилике да разговарате са особом која живи више од једног века, нагласиће вам да су осмех и позитиван став јако битни.

"Када сам ушла у учионицу, моја учитељица би рекла: 'Добро јутро, сунце', јер сам била јако весела", присетила се Рут Свидлер (103) која је истакла да је увек била хваљена због свог става у детињству.

Ипак, тврдњу да само позитиван став утиче на дуговечност, научници узимају са резервом и сматрају да постоје и друге особине за које се верује да су повезане са дугим животим веком.

"Старије особе могу да осећају да је позитивност одиграла улогу у њиховој дуговечности, али ипак, однос између личности и старења је комплексији", каже Дејвид Вотсон, бивши професор психологије личности на Универзитету Нотр Дам и додаје "да су ефекти саме позитивности прецењени".

Савесни људи не раде непромишљене ствари

Приликом проучавања личности, корисно је погледати модел пет фактора - теорију личности која сугерише да се особине већине људи могу груписати у пет категорија: отвореност, савесност, екстровертност, пријатност и неуротицизам.

"Савесност, односно колико сте организовани и дисциплиновани, највише је везана за дуговечност. То је вероватно зато што људи са високим степеном савесности боље брину о себи. Савесни људи, на пример, имају тенденцију да пију алкохол умерено и једу уравнотежено оброке. Савесни људи не раде глупе ствари, па имају и нижу стопу несрећа и боље брину о здрављу", каже стручњак, а преноси Си-Ен-Би-Си.

Такође, бивши професор истиче да је "добра вест да са годинама можете повећати своју савесност".

"Постоје чак и радионице савесности које настоје да повећају способност саморегулације појединца. Основна идеја је, ако желите да повећате своју савесност јесте да се и понашате савесније. Покушајте да стигнете на време. Будите истрајни и доследни", каже. "Ово наравно не значи да позитиван став нема никаквог значаја", додаје Вотсон.

Уљудност и прибраност могу да играју значајну улогу у дуговечности, посебно када је у питању превазилажење стресних ситуација:

"Психолошки здрави људи имају брже време опоравка. Они су у стању да кажу себи: 'Ово није тако страшна ствар'. Проналазе начине да се врате у равнотежу. Ако живите здравим начином живота и можете да се опоравите од тешкоћа, то би, каже Вотсон, могло да доведе до дужег, задовољнијег живота".