Иако већина људи воли да ужива у овом напитку када нема исувише дебео слој пене на површини, она заправо помаже код појачања интензитета укуса, а самим тиме, мирис пива може бити скоро дупло јачи, што знатно побољшава искуство. Студију су спровели научници са Кјушу Сангјо универзитета у Фукуоки, у сарадњи са једном јапанском компанијом за пиће, анализирајући понашање балончића у пени, преноси "Њујорк пост".
Измерили су проценат ароме у два различита пива, једно је имало дебео слој пене, а друго је било скоро поптуно без. Упоредили су резултате и закључили да је пиво које је на врху имало више пене је задржало од 1.3 до 1.9 пута интензивнији укус, него оно које је било "равно" и воденасто.
Аутори су објаснили да се у балончићима налазе хемијска једињења која "заробе" укус, а када балончићи пукну, арома се испушта право у нос, што помаже мозгу да се "припреми" за конзумирање пића и цело искуство постаје пријатније. Поред тога, пена има улогу поклопца, који спречава допирање угљен-диоксида до течности, који може умањити јачину укуса.
Различити укуси и пена
Научници су такође установили да пиво које је више хидрофобно, то јест које одбија воду, вероватно има много више укуса који се "чува" у пени. Јечам, хмељ и пшеница садрже протеине који су хидрофобни, тако да класично пиво у коме доминирају наведени укуси може имати пријатнији укус када има мало дебљи слој пене. С друге стране, пива која имају ароме карамеле или слада су укуснија када имају веома танак слој пене.
"Осим што "носи" арому, пенасти врх пива пружа искуство које активира више чула. Надражај који осећамо на уснама пре него што попијемо пиће је веома посебан, што само унапређује целокупно искуство конзумирања овог пића, а сама боја пене у односу на боју напитка пружа задовољавајуће визуелно искуство," закључили су аутори студије.