Незреле или презреле - које банане су здравије

Богате есенцијалним хранљивим материјама, витаминима и минералима, банане су идеалан избор када смо у потрази за малим, слатким залогајем који ће нам утолити глад. Међутим, зависно од тога да ли бирате незреле или презреле, оне имају и другачији утицај на организам, односно другачија својства.

Било да треба на брзака да презалогајите, или желите да регуларни оброк употпуните неком воћком, банане су сјајан избор намирнице, будући да садрже висок ниво влакана и других хранљивих материја. Ипак, ниво унетих шећера, пребиотика и других корисних супстанци није исти када поједете незрелу, зеленкасту банану, као када презалогајите зрелу или презрелу воћку.

Незреле, зелене банане - лек за дијареју и инфламације

Незреле, зелене банане су (очекивано) мање слатке, имају нешто тврђу структуру и садрже виши ниво пектина и скроба, а уз то су и одличан извор пребиотика који је веома важан за здраву и избалансирану цревну микрофлору. Захваљујући пребиотицима, незреле банане имају способност смиривања дијареје и смањења акутних упалних процеса, као и других хроничних инфламација црева.

Осим тога, зелене банане потпомажу апсорпцију минерала из хране и смањују ризик од кардио-васкуларних болести, а захваљујући високом нивоу влакана пружају и дуготрајни осећај ситости чиме доприносе и нормализацији и одржавању телесне масе. Ипак, висок садржај скроба у незрелим бананама може бити веома тежак за варење, те код појединих особа може изазвати или погоршати опстипацију.

Зреле, жуте банане - лако сварљиве, али пуне шећера

Током процеса сазревања, скроб из незрелих, зелених не нестаје, већ се полако претвара у прости шећер, повећавајући гликемијски индекс и слаткоћу банане. Отуд су зреле, жуте банане знатно слађе и мекше, а самим тим и лакше за варење. Ипак, истраживања показују да се одређена количина макронутријената у бананама смањује током процеса сазревања, те уколико желите да повећате унос витамина и минерала, жуте банане ипак нису најбољи избор. Такође, зреле банане се не препоручују особама које пате од дијабетеса, будући да висок ниво шећера може негативно утицати на опште здравствено стање.

Презреле, браон банане - пуне антиоксиданаса и одличне за припрему посластица

Најслађе од свих, презреле, браон банане су најбоље за припрему разноразних посластица, будући да се са процесом сазревања мења и њихова структура. Од гњецавих, презрелих банана можете правити намазе, додавати их у каше или припремити банана хлеб, а за шта год да се одлучите, нећете погрешити, будући да су оне богате антиоксидансима и веома лаке за варење.