Магазин

Зашто је обућа као она из цртаних филмова освојила свет

У модном свету апсолутни хит је постала обућа коју подсећа на ону коју носе јунаци цртаћа, као што су Сунђер Боб или Мики Маус. Предимензиониране чизме или ципеле извесни љубитељи моде не би обули "ни у лудилу", али постоје и они који су апсолутно одушевљени овим необичним детаљем. Многи се слажу да предимензиониране жуте чизме делују као нека шала, те се поставља питање зашто нам се свиђа обућа која изгледа као да је "изашла" из цртаћа?
Зашто је обућа као она из цртаних филмова освојила светGetty © Arturo Holmes / Staff

Жуте чизме настале у сарадњи брендова MSCHF и Крокс са "изрезима за вентилацију" међу првима је понео музичар Томи Кеш, а чини се да је овај модел обуће "повукао ногу", те су почеле да га носе многе звезде као што су Доџа Кет и Иги Азејлија и тако допринеле да овај необични детаљ буде популаран широм света.

И луксузни брендови су имали своје варијанте обуће као из цртаних филмова. Модна кућа Марни је избацила модел "велико стопало 2.0" и све на овим патикама делује огромно и "обло". Бренд Ботега Венета је лансирао "puddle boot", док је Лоеве успешно представио црвене салонке налик на оне које носи Мини Маус у цртаћима.

Али зашто су људи заинтересовани за ову "смешну" обућу?

"У једном смислу, тај модни детаљ саопштава жељу за неконформитетом и личним изражавањем, што је у складу са савременим вредностима индивидуалности и самопоуздања. И у исто време, он поткопава традиционалније идеале лепоте дајући предност новој, неконвенционалној естетици. Естетика данашњих превеликих ципела која привлачи пажњу можда се неће свидети свима, али ће вас сигурно приметити и, као такве, вероватно ће створити авантуристички и забаван имиџ", каже др Керолин Мејр, за Би-Би-Си и додаје:

"Подсећају нас на детињство, изазивају осећај блискости и топлине, враћају нас у забавна времена. Одмах се сетимо када смо као деца скакали по барама, играли се без престанка са другарима".

Сигурни смо да ће вас сви приметити ако носите овакву обућу, али да ли је функционална и носива? О томе најбоље сведочи један видео са ТикТока - где човек који је обуо црвене чизама, не може сам да их из изује, те му у помоћ прискачу многи људи. Изгледа као сцена из цртаћа, зар не?

Разиграна обућа у збуњујућим временима 

Пренаглашена обућа није скорашњи изум и своја упоришта има далеко у прошлости. Била је хит за време диско ере, а популарна група "Спајс грлс" током деведесетих је често носила обућу са платформом и упечатњивим детаљима као део костима на својим наступима. Каролин Стивенсон са Лондонског колеџа за моду истакла је да су "предимензионирану обућу, тачније она са платформом, носиле венецијанске племкиње између 15. и 17. века".

Оно што данас можемо да приметимо јесте да су многе ревије луксузних брендова инспирисане арлекинима и кловновима и као да све делује гротескно и пренаглашено:

"Ради се о томе да будете разиграни и да мало побегнете од свега, што има смисла јер живимо у веома збуњујућим времена. А мода увек покушава да тражи смисао у свему томе", каже Стивенсон.

image