Осим што нам кафа даје енергију, неке од предности које може имати је да смањује ризик од рака, дијабетеса типа 2, али студије су такође показале да може бити опасна по кaрдиоваскуларно здравље, као и да може повећати ризик од добијања деменције или можданог удара. Ипак, многи стручњаци се слажу да кафа генерално не представља велику опасност за здраву одраслу особу, али би ипак требало обратити пажњу на неколико фактора. Поред тога, многи лекари никада не би препоручили пацијентима да почну да пију кафу зарад побољшања здравља, ако је до тада никада нису пили, преноси Ен-Би-Си.
Колико шољица дневно "смемо" да попијемо
Управа за храну и лекове у Америци препоручује конзумирање максимално четиристо милиграма кофеина на дан, то јест четири шоље од око двеста милитара. У овом случају, већина људи неће осетити негативне ефекте, осим ако не пређу наведену границу. У супротном, може доћи до убрзаног рада срца, повраћања, проблема са спавањем...За оне који су осетљиви на кофеин, до непожељне реакције може доћи чак иако се конзумира мање од четиристо милиграма на дан, тако да права граница зависи од појединца, то јест од његовог здравственог стања и толеранције на кофеин.
За труднице и жене које доје је препоручљиво највише око двеста милиграма, то јест око две шоље кафе на дан, јер кофеин из напитка може доспети до млека. Студија са једног гинеколошког унверзитета у Вашингтону је показала да конзумација кофеина током трудноће може довести до смањења тежине код новорођенчета, али да у исто време може смањити ризик од добијања гестацијског дијабетеса.
Кафа највише може штетити људима који имају дијабетес (ако додају заслађиваче) или кардиоваскуларне болести, тако да је најбоље дозирати количину и избегавати куповање кафе које могу садржати превише слатких додатака (сирупе, шлаг, додатне укусе...).
Такође, важно је обратити пажњу на унос кофеина код малолетних особа, јер данас постоје многа пића намењена деци која садрже кофеин, тако да би родитељи морали бити опрезни и водити рачуна о соковима које купују својој деци. Што се тиче кафе, већина људи почне да је конзумира у тинејџерском добу, тако да умерене дозе кафе не могу бити штетне и препоручљиво је да адолесценти не прелазе границу од око сто милилитара на дан (једна шоља).
Када је време за одвикавање
Пошто се толеранција на одређене супстанце и храну мења током година, многи могу осећати негативне ефекте кофеина тек касније у животу. На пример, ако смо поспани чак иако смо претходно попили две шоље кафе, онда нам трећа вероватно може нанети више штете него заправо помоћи. Ако осећамо да нам срце ради брже него обично, да нас боли глава, ако да осећамо необјашњиву нервозу или ноћу не можемо да заспимо, онда је и тада боље одмах престати с конзумирањем кофеина и обратити пажњу на потенцијалне промене у огранизму. Ако смо здрави, докле год не пијемо прекомерне количине (као на пример, педесет шољица на дан), не би требало да дође до лоших последица по здравље.