Магазин

Посечено дрво из филма Робин Худ могло би поново да израсте

Постоји нада да би са дрвета у Сикамор Геп-у, поред Хадријановог зида у Нортамберленду, које је представљено у филму Робин Худ, а које је намерно посечено у среду вече, изданци још могли да расту. Дрво које је постало познато и по споту за песму Брајана Адамса (Everything I Do) I Do It for You, према проценама старо је око 300 година.
Посечено дрво из филма Робин Худ могло би поново да израсте© Ian Forsyth

Енглеска полиција ухапсила је шеснаестогодишњака због сумње да је посекао 300 година стар јавор у Нортамберленду близу остатака Хадријановог зида. Јавор је једно од најпопуларнијих и најстаријих дрва у Британији, које је посебно прославио филм са Кевином Костнером - Робин Худ: Краљ лопова.

Након бурних реакција јавности због уништавања познатог дрвета, полицајци су ухапсили тинејџера. Дечак се налази у притвору и чека га саслушање.

Генерални директор Националног фонда Ендру Под рекао је за Би-Би-Си да је пањ једног од најпознатијих стабала у Великој Британији "здрав".

"То је веома здраво дрво, можемо видети да сада, због стања у којем се пањ налази, може поново да израсте изданак и ако бисмо га неговали, онда би то могао бити један од најбољих исхода, а онда да чувамо дрво", рекао је Под, преноси Би-Би-Си.

Извршни директор Националног парка Нортамберленд Тони Гејтс рекао је да је дрво "део идентитета Енглеске" јер је било "права инспирација" уметницима, писцима и фотографима.

Након хапшења шеснаестогодишњег тинејџера због сумње да је посекао чувено дрво, полиција Нортамбрије је издала саопштење у којем се наводи:

"Дрво је светски познато обележје и овај вандализам је изазвао шок и бес у локалној заједници и шире".

Дрво је скоро 200 година стајало крај Хадријановог зида - римске грађевине из 2. века нове ере.
Хиљаде посетилаца сваке године обиђе овај зид који је подигао цар Хадријан, а који је чувао северозападну границу Римског царства. Хадријанов зид је део светске баштине под заштитом Унеска.

Управа Националног парка Нортамберленд затражила је од јавности да не посећује посечено дрво, које је 2016. у Великој Британији проглашено за дрво године.

image