Магазин

Најстарија ципела у Европи пронађена у пећини слепих мишева

Научници су пронашли најстарије сандале у историји Европе у пећини слепих мишева у Шпанији, које наводно датирају из доба неолита, што значи да су старе око шест хиљада година. Плетене су од траве, а услови у пећини су омогућили да овај драгоцени артефакт остане веома добро очуван.
Најстарија ципела у Европи пронађена у пећини слепих мишева© Приватна архива

Сандале су откривене међу гомилом древних предмета, који су били откривени у пећини слепих мишева у Андалузији, на југозападу Шпаније, када су је опљачкали рудари у деветнаестом веку, али су недавно поново анализирани у новој студији, преноси Би-Би-Си.

Ниска влажност и хладни ветрови у пећини су помогли да сандале остану у сјајном стању, иако су направљене од претежно осетљивих материјала. За главну структуру сандала су коришћене различите врсте траве, али су пронађени и делови отпорнијих материјала, као што су кожа и креч. 

Ова обућа је "најстарији и најбоље очувани скуп материјала од биљних влакана у јужној Европи," рекла је коауторка студије Марија Ереро Отал. "Технолошка разноликост и документовани третман сировина наглашава вештину праисторијских заједница", додала је она.

Истраживачи су такође анализирали корпе и сет алата које су пронашли на истој локацији. Савремене технике датирања и анализирања показале су да је колекција од преко седамдесет предмета пронађених у пећини око две хиљаде година старија него што се раније мислило. Неки објекти у скупу артефакта чак датирају пре девет хиљада година. 

Према истраживачима, пећину је открио један земљопоседник 1831. године, који је сакупљао измет слепих мишева за потребе прављења ђубрива. Непуне две деценије касније, користили су је рудари који су приликом рударења пећине открили галерију у којој су се налазили делимично мумифицирани лешеви, корпе, дрвени алат, зуби дивље свиње, уникатна златна дијадема...

image