Плава светлост екрана је узрок прераног полног сазревања деце

О штетности плаве светлости коју емитују екрани мобилних телефона и других геџета већ се зна доста: она погоршава вид, нарушава биоритам, доводи до прераног старења коже. Сада су турски научници открили још једну последицу дуготрајног коришћења геџета, а по свему судећи, плава светлост може бити разлог и за прерано наступање полне зрелости.

Већ неколико година узастопно научници фиксирају број случајева преурањеног полног саздревања како код дечака, тако и код девојчица, а експоненцијални раст примећен је највише током пандемије Корона вируса у периоду од 2020. до 2022. године. Ово раздобље остало је упамћено по локдауну у целом свету, а самим тим, и активним коришћењем геџета и друштвених мрежа.

Експеримент потврдио претпоставке научника

Истраживачи Универзитета Гази у Турској су након пораста забележених случајева прераног полног сазревања одлучили да спроведу експеримент, током кога су анализирали 18 лабораторијских пацова у трајању од 21 дана. Пасови су били подељени у три групе: једну која је била изложена плавој светлост иекрана 6 сати дневно, другу која је била изложена 12 сати дневно и трећу, која је била контролна група, односно није била под утицајем плавог светла екрана.

Резултати истраживања доказали су претпоставке турских научника: најраније полно сазревање уочено је код групе пацова која је светлости екрана била изожена 12 сати дневно, а уочено је и значајно смањење развоја и покретљивости њихових сперматозоида, као и дефекти на ткиву тестиса.

Како децу можемо заштитити од штетне плаве светлости уређаја?

Коришћење геџета постало је свакодневица деце у Србији, а чак и у школској настави неретко се користе таблети, који такође емитују штетну плаву светлост. Можемо ли онда заштитити децу од њених негативних последица, и ако да - како?

Већина савремених телефона и таблета има могућност подешавања "ноћног режима", у коме се у потпуности елиминише штетну плаву светлост, а дисплеј поприма жућкасту нијансу. На тај начин, негативан утицај плавог светла биће елиминисан, а вид и опште здравље детета сачувани од његовог зрачења.

У борби са штетном плавом светлошћу екрана могу помоћи и наочаре са функцијом за неутрализацију, које поред тога што штите очи од негативног утицаја плавичастих нијанси, смањују и напрезање очију, а самим тим и олакшавају рад. Студија из 2020. године показала је да коришћење оваквих наочара може смањити и до 99,8 процената плаве свeтлости које емитују геџети.

За крај, и ограничавање коришћења мобилних телеофна и геџета деци, нарочито оној млађег узраста, може бити од користи, будући да су јапански научници доказали да они могу проузроковати не само оштећење вида или прерано полно сазревање, већ и менталну заосталост код деце.