Када радимо од куће поједемо и до 800 калорија више

Опуштенија атмосфера, кухиња на свега пар корака и фрижидер пун хране - иако све ово делује веома практично и умногоме олакшава рад од куће, истина је да нас управо овакав режим рада може учинити гојазнијим. Истраживање је показало да они који раде од куће током дана поједу и до 800 калорија више, као и да су њихови оброци мање здрави.

Иако ово може бити веома поражавајуће за све који уживају да не иду у канцеларију и раде из удобности свога дома, управо рад од куће може бити један од узрока гојазности. Овај закључак није насумично донет, већ је добијен сложеном анализом гастрономских навика запослених који су своје дневне оброке бележили у посебној апликацији.

"Паклени" троугао: кревет-фрижидер-радни сто

Иако би најисправније било да се током рада од куће придржавамо рутине коју смо имали и у канцеларији, у стварности је формат оваквог рада нешто другачији, и у већини случајева подразумева неограничену конзумацију како кафе, тако и грицкалица и слаткиша који су нам на дохват руке. Тај "паклени" троугао између кревета, фрижидера и (евентуално) радног стола заправо и представља проблем, премда у одсуству покретљивости током смене, а уједно и непрекидног грицкања, све унете калорије остану "заробљене" у организму.

"Једноставан приступ храни током рада од куће је главни проблем", навела је Лиса Јанг, нутрициониста и професор на Универзитету у Њујорку.

Одсуство структурираног радног простора у нашем мозгу подстиче тежњу ка нерегуларним, чешћим, а неретко и мање нутритивно богатим и здравим оброцима, којима када се придодају стрес, а некада и досада, прерату у непрекидно жвакање током целог радног дана.

Како време пролази, све те калорије се "лепе" за тело, услед чега се јавља гојазност, а са њом и потенцијални здравствени проблеми", појашњава Јанг.

Трећина радника од куће једе и када није гладна

У анализи коју су спровели науници учествовало је две хиљаде добровољаца који су у апликацију уносили податке о оброцима које су јели током рада од куће, а 36 процената испитаника признало је да су грицкали чак и када нису били гладни. Уједно, чак 60 посто њих је рекло да су код куће јели нездравију храну него у канцеларији.

Поређењем резултата који су уношени током рада из канцеларије и рада од куће, утврђено је и да је просечан унос калорија у канцеларијском режиму био око 791, док је приликом рада од куће та бројка била око 2.752. Осим тога, и број пређених корака је скоро упола мањи приликом рада од куће.

Како се решити навике непрестаног грицкања када радимо од куће

У идеалном случају, они који раде од куће би требало да имају потпуно издвојен простор за рад, који подразумева радни сто, удобну столицу, али и - што мање ометача. Под ометачима се подразумевају и геџети, али и фрижидер, који је највећи непријатељ радника на даљину.

"Запослени би требало да одреде и тачно време и простор за конзумацију оброка, а да своју исхрану базирају на здравим намирницама", навела је Јанг.

Здрави оброци, здраве ужине попут воћне салате или смутија и доста течности пресудни су за одржавање како енергије, тако и витке линије и здравља приликом претежно седентарног начина живота. Наравно, одабир здравијих намирница не искључује редовну физичку активносту, а имајући у виду да они који раде од куће пређу упола мање корака од дневног просека, за њих је она императив.

"Кратке паузе искористите за неку физичку активност - то ће помоћи и у борби са стресом, али и смањити жудњу за грицкалицама", истиче нутрициониста.