Магазин

Како наши пси знају да се не осећамо баш најбоље

Често се трудимо да прикријемо да се не осећамо добро да наши најближи не би бринули, али истина је да од свих можемо сакрити симптоме осим од наших паса. Они могу нањушити различита стања захваљујући повезаности са својим власником и посебним рецепторима у њушци, а када осете да нешто није како треба, у њима се одмах укључује режим бриге - они постају умиљатији и нежнији, трудећи се да власницима својом љубављу олакшају симптоме. Можда због тога и кажу да су они најбољи човеков пријатељ.
Како наши пси знају да се не осећамо баш најбоље© Canva / evablancophotos

Пас који лежи на вама док имате високу температуру и све вам је тешко можда и није баш најпријатнији осећај, али власници паса знају да их је у тим моментима тешко склонити - све док вам температура не спадне. Тада се они сами склоне, као да кажу "е сад је боље, могу да се идем". 

Свако ко има пса за кућног љубимца зна да је њихов њух немогуће преварити, нарочито када се ради о томе како се осећају њихови власници, и ово није само субјективан дојам, већ научно потврђена чињеница. Шта то њихове њушке намиришу?

Пси користе посебне детекторе како би открили како се власници осећају

Према научним истраживањима у области кинологије, пси заиста знају када њихови власници пролазе кроз тешка времена, било да је у питању физичка болест или туга и депресија, а за откривање тога користе читав спектар сигнала. Ти сигнали не морају нужно бити мирисне природе - штавише, љубимци који живе са својим власницима у кући (а не у дворишту), могу да открију много више од тренутних погоршања стања и препознају чак и озбиљне здравствене тегобе.

"Пси су по својој природи веома осетљиви на промене кроз које пролазе њихови власници", објашњава Александра Хоровиц, директор лабораторије за истражвање понашања паса.

Чулом мириса откривају разне болести

Како је објаснила Хоровиц, приликом инфекције неком бактеријом или заражавањем вирусом, тело лучи нешто другачији мирис, који људским мирисним рецепторима може да промакне. Ипак, пасјим не може никада, па зато ови четвороножни пријатељи могу предосетити болест свог власника и пре него што дође до појаве првих симптома.

Њихове њушке су заиста посебне: са око 300 милиона рецептора у носу, ове животиње могу да нањуше и предосете готово све - од обичног грипа, преко депресије, до земљотреса. Поређења ради, људски нос има (свега) 6 милиона рецептора.

Пси осећају и промене расположења своји власника

Будући да је повезаност између власника и њихових паса веома велика, крзнени животни сапутници могу "намирисати" и промене у расположењу које могу индиковати и на неко друго обољење које није менталне природе. Људске емоције се манифестују физички кроз низ хемосигнала који се емитују путем тела, а пси су ти који те сигнале веома лако "прочитају".

"Кад год сам нерасположена и фрустрирана, Лола, стафорд која има скоро 8 година, легне поред мене и буквално ме обгрли шапама, као да ми говори да ће све бити у реду и да нисам сама", каже Александра (30). "Када се тако ушушка поред мене, све бриге нестану".

Осим по хемосигналима, пси итекако препознају и промене у тоналитету гласа својих власника. У истраживању из 2014. године откривено је да пси имају део мозга који веома личи људски, захваљујући коме могу да дешифрују расположење својих власника и науче команде.

Пси имају умирујуће дејство

Поред тога што могу да нањуше да са њиховим власником нешто није у реду, пси имају и веома изражено терапеутско дејство: не само да могу ублажити симптоме анксиозности, већ могу пружити и осећај мира и сигурности и особама са аутистичним спектром и онима који пате од посттрауматског синдрома.

image