Магазин

Телескоп Џејмс Веб открио објекте величине Јупитера који у пару лебде свемиром

Космичке објекте величине Јупитера који слободно лебде свемиром а нису повезани ни са једном звездом, открио је телескоп Џејмс Веб је открио. Оно што је интригантно у овом открићу јесте да ови објекти изгледају као да се крећу у пару, а астрономи тренутно покушавају да објасне ову појаву.
Телескоп Џејмс Веб открио објекте величине Јупитера који у пару лебде свемиром© Nasa, ESA, CSA/Mark McCaughrean i Sam Pearson

Објекати величине планете откривени су у Небули Орион и могли би најавити постојање нове астрономске категорије.

Оно што је у овом открићу посебно интересантно за научнике је утисак да се ти објекти крећу у пару и сада астрономи покушавају да открију зашто је то тако, пренео је Би-Би-Си.
Током истраживања Орион Небуле (маглине) телескоп је открио око 20 оваквих парова који су потом названи Јupiter Маss Binary Object, скраћено JuMBOs (џамбо - огромни).

Слободно лебдећи ентитети појављују се на спектакуларним сликама које је направио свемирски телескоп Џејмц Веб. Објекти су премали да би били звезде, али такође пркосе конвенционалној дефиницији планете јер нису у орбити око матичне звијезде.

Чини се да ово откриће доводи у питање постојеће теорије о формирању звезда и планета, које сугеришу да не би требало да буде могуће да се формирају објекти величине Јупитера кроз процес који доводи до звезда унутар облака прашине и гаса који се налазе у маглини.

Једно од могућих објашњења је да су ови објекти настали у свемирском региону Орион Небула где је густина материје била недовољна да се потпуно формирају као звезде.

Друга могућност је да су настали у близини звезда и да су у међувремену избачени у међузвездани простор кроз различите интеракције и ова хипотеза за сада има највише поборника, рекао је професор Марк Мекорин, саветник Европске свемирске агенције.

"Физика гаса сугерише да не би требало да постоји могућност самосталног формирања објеката масе Јупитера, али знамо да појединачне планете могу бити избачене из звезданих система. Међутим, поставља се питање како је могуће да планете буду избачене у пару? Тренутно немамо одговор на то питање", рекао је Мекорин за британски јавни сервис.

image