Магазин

Цитруси можда воде порекло из јужне Кине

Најновија студија обављена на основу генетске анализе биљака цитруса показала је да та врста биљке највероватније води порекло из јужне централне Кине, а не из североисточне Аустралије, јужне Кине или југоисточног подножја Хималаја како се раније сматрало.
Цитруси можда воде порекло из јужне Кине© unsplash/Ben Ashby

Опсежна студија, објављена у научном часопису Нејчр генетикс и обављена на основу проучавања стабла дивље поморанџе, наговештава да је прва врста у роду Цитрус настала пре око осам милиона година у садашњој јужној централној Кини, преноси Сајенс њуз.

Претходне студије су указивале на места попут североисточне Аустралије, јужне Кине или југоисточног подножја Хималаја.

Праћење еволуције цитруса могло би да помогне истраживачима да направе сорте биљака отпорне на сушу или болести које и даље дају укусне плодове, каже хортикултуриста Ћианг Ксу.

Истраживање је показало да неке врсте цитруса имају корене у регионима које су раније студије идентификовале, а потврђено је и да је ген назван ПХ4 повезан са количином лимунске киселине у сваком воћу.
Тај ПХ4 ген укључује протонску пумпу која омогуц́ава да се лимунска киселина накупља унутар поморанџе и њихових рођака - што је више лимунске киселине, то је киселији укус, наводи се у студији.

image