Магазин

Прича о Мотију, најређем слону на свету

Иако више није међу живима и животни век му је био веома кратак, Моти ће остати упамћен као најређи слон на свету - његова мајка је била азијска слоница, а отац афрички слон.
Прича о Мотију, најређем слону на свету© Josh Muller/unsplash

Моти је рођен давне 1978. године у зоолошком врту у Честеру у Великој Британији, а име је добио по оснивачу врта Џорџу Мотирсхеду. Сматра се да је Моти једини потврђен пример слона добијен укрштањем азијске и афричке врсте слона. 

Наследио облик главе од оца, а нокте од мајке.

Када је женка Саба први затруднела, није било много сумње у очинство - Џамболино је био једини мушки слон у заједничком ограђеном простору врта. Међутим, постојале су сумње да ли би било могуће да две различите врсте дају одрживо потомство.

Јасно је да је немогуће да се ове две врсте паре у дивљини с обзиром на огромну географску удаљеност која раздваја њихове природне области на два различита континента. Штавише, ове две животиње нису само различите врсте, већ су различити родови, што значи да су удаљени једно од другог и у генетском смислу, пише Ајфел Сајанс.

Афрички и азијски слонови имају одређене физичке разлике. Прва врста је већа, нарасте до 3 до 4 метра, док ће друга нарасти од 2 до 3,5 метра. Афрички слонови такође имају знатно веће уши и имају више наборане коже.

Моти је имао карактеристике и мајке и оца - његов облик главе и веће уши су очигледно биле као код афричког слона, али је такође имао пет ноктију на предњим и четири на задњим ногама, што је карактеристика азијских слонова.

Проблеми са здравњем и прерана смрт

Нажалост, Моти је имао проблема са здрављем одмах по рођењу - родио се 6 недеља раније и захтевао је интензивну ветеринарску негу од самог почетка. Живео је само 10 дана, а обдукција је утврдила да је умро од инфекције и имао је ешерихију коли у дебелом црвену и пупчаној врпци.

Његово тело се чува у Природњачком музеју у Лондону.

image