Текућа година могла би да постане најтоплија у историји, септембар руши топлотне рекорде

Северна хемисфера можда улази у јесен, али нема одмора од екстремне врућине. Нови подаци показују да је прошли месец био најтоплији септембар - четврти узастопни месец такве незапамћене врућине, што 2023. годину чини најтоплијом годином у забележеној историји.

Текућа година на путу је да постане најтоплија у историји, објавила је данас служба Еуропске уније за климатске промене Коперникус, пренели су медији.

Најтоплији септембар на глобалном нивоу дошао је ове године после лета са рекордно високим температурама, објавио је Коперникус, преноси Ројтерс.

Температуре су у септембру биле за пола степена више него у претходном најтоплијем септембру у историји и скоро за степен топлије од просека за септембар у периоду између 1991. и 2020. године.

"Температуре без преседана за ово доба године забележене су септембру након рекордно топлог лета", потврдила је Британка Саманта Бурџис, заменица директора Службе за климатске промене Коперникус.
Температуре током 2023. године сада су на путу да буду 1,4 степена Целзијуса изнад прединдустријских просечних температура, рекла је Бурџисова.

Температуре океана су такође биле ван сваке уобичајене у септембру. Просечне температуре површине мора достигле су 20,92 степена Целзијуса, највише забележене у септембру и друга највиша забележена у било ком месецу, после августа ове године. Такође, антарктички лед је достигао рекордно ниске вредности за ово доба године.

"Овај месец је, по мом професионалном мишљењу као климатологa, апсолутно невероватaн", написао је Зек Хаусфадр, климатолог, на платформи Икс (некадашње Твитер) у уторак.

Чак и у октобру нема назнака да ће врућина спласнути. Европске земље, укључујући Шпанију, Пољску, Аустрију и Француску, већ су обориле своје рекорде за највише температуре у октобру, према Максимилијану Херери, климатологу и историчару времена који прати екстремне температуре.

Оно што је Европа доживела у прва три дана октобра било је "један од најекстремнијих (климатских) догађаја у европској историји", написао је Херера на платформи Икс у уторак.