Магазин

Пас председника Бајдена који је више пута ујео агенте тајне службе, избачен из Беле куће

Пас председника САД Џозефа Бајдена, Командер, који је више пута уједао припаднике тајне службе, премештен је из Беле куће на другу локацију. Иако је америчка Тајна служба признала 11 пријављених случајева уједа који су укључивали њено особље, извори који су говорили за Си-Ен-ЕН тврде да је стварни број већи. Уједи су варирали у озбиљности, од познатог уједа који је захтевао болничко лечење до неких који су захтевали пажњу медицинског тима Беле куће, док су неки остали непријављени и нелечени.
Пас председника Бајдена који је више пута ујео агенте тајне службе, избачен из Беле кућеGetty © Win McNamee

Само у периоду од октобра 2022. до јануара 2023. године, евидентирано (јавно) укупно 10 напада, а једној службеници је недавно била потребна медицинска помоћ након напада и уједа двогодишњег немачког овчара, преноси Скај њуз.
Елизабет Александер, портпаролка прве даме Џил Бајден, потврдила је да Командер тренутно није у комплексу Беле куће и додала да се "процењују наредни кораци".

Она је истакла да је Бајденовима веома стало до безбедности особља и свих других који их свакодневно штите.
"Они су и даље захвални на стрпљењу и подршци америчке тајне службе и настављају да раде на решењима", рекла је Александерова и додала да Бела кућа може да буде "стресно окружење за кућне љубимце".

Како је Командер постао проблем у Белој кући

Бела кућа је углавном умањивала буку око медијског извештавања и анализа након извештаја Си-Ен-Ен о инциденту, упућујући новинаре на претходне изјаве о стресној атмосфери у Белој кући. Међутим, за Џонатана Вакроа, бившег агента америчке Тајне службе који је радио за прву даму Мишел Обаму, а сада је сарадник Си-Ен-ЕН, ова ситуација се не може игнорисати.

"Замислите да сте власник предузећа, извршни директор компаније, доведете свог пса и ваш пас непрестано уједа запослене. Стварате несигурно радно окружење. И то је оно што се дешава сада", рекао је Вакро.

"Иако је ово специфичан случај, с обзиром да је реч о резиденцији председника Сједињених Америчких Држава, ипак  је и радно место за стотине, ако не и хиљаде људи. Не можете донети опасност на радно место, а то се суштински дешава са овим псом. Једном можете рећи да је то несрећан случај, али сада вишеструки инциденти представљају озбиљан проблем."

Није наведено где се тренутно налази пас и да ли ће се евентуално вратити у Белу кућу.

image