Магазин

На спавање не идите љути, није добро за памћење, кажу научници

Један од најпопуларнијих савета за здрав љубавни однос је избегавање свађе пред одлазак у кревет, како не бисмо дозволили негативним емоцијама да буду терет када сване нови дан. Наука је доказала да ова тврдња није само старо веровање, већ да непријатна ситуација или конфликт који није решен заиста може бити "забележен" у мозгу током спавања.
На спавање не идите љути, није добро за памћење, кажу научници© Pexels/Kampus Production

Скоро свако је барем једном чуо да никада не би требало да одемо у кревет када смо још увек љути, поготово ако смо се свађали са вољеном особом. Ова препорука има смисла, јер ако су нам повређена осећања, ситуација може постати замршена, све док се не разреши. Осим тога, већина људи се не може лепо да се наспава када размишља о нерешеним проблемима, тако да је овај савет сасвим прикладан. Међутим, постоји и конкретан, научни доказ који показује зашто свађа пред одлазак у кревет никако није добра идеја, преноси портал "Inc.". 

Истраживање са Педагошког универзитета у Пекингу је показало који ефекат бес и сличне негативне емоције могу имати на око седамдесет мушкараца, који су учествовали у студији. Морали су да гледају и запамте одређене илустроване парове лица, као и многе узнемирујуће слике, попут повреда или уплакане деце. Сврха овог непријатног задатка је била да провере да ли ће се испитаници сећати парова лица након што су гледали непријатне призоре. Прво испитивање је било тридесет минута након експеримента, а друго је било сутрадан.

Резултати су показали да су испитаници били знатно мање способни да потисну мисли о узнемирујућим сликама након што су спавали претходне ноћи. Другим речима, чини се да ноћни сан "појачао" њихова сећања на негативне емоције и догађаје. Затим, истраживачи су отишли ​​корак даље и проучавали су налазе и снимке мозгова учесника, који су показали да су се одмах након гледања неколико непријатних слика сећања концентрисала у области званој хипокампус.

После спавања, ова сећања су се више проширила по мозгу, због чега их је вероватно било много теже искоренити. Иако је истраживање било усмерено на развој третмана за оне који пате од посттруматског стресног поремећаја, аутори студије су рекли да су ови почетни налази били корисни и за оне који имају проблеме са свакодневним негативностима, као што су брачне свађе или несугласице на послу. Препорука остаје иста: "По нашем мишљењу, да - постоји одређена истина у овом старом савету", прокоментарисао је Јунже Лиу, неуронаучник који је водио истраживање. "Предлажемо да прво решите свађу пре спавања, никако не спавајте када сте бесни."

Између осталог, одлагање решавања ситуације само може довести до гомилања емоција које нас исцрпљују, толико да чак може довести до погрешне перцепције о реалности и озбиљности проблема. 

image