Магазин

"Ако ми се не свиђаш, правићу се мртва": Женке жаба имају сјајну стратегију за избегавање партнера

Када нам се потенцијални партнер не допада, обично смислимо неки изговор попут "Нисам спремна за везу", "Имам такав посао да немам времена за односе" или нешто треће. Обичне европске жабе се такође служе стратегијама за избегавање пажње коју добијају од мужјака који им се не свиђају, само што су оне, тврде научници, довитљивије.
"Ако ми се не свиђаш, правићу се мртва": Женке жаба имају сјајну стратегију за избегавање партнера© Canva / Ben-Schonewille

Занимљиво и несвакидашње понашање женки жаба на истраживања о овим водоземцима бацило је сасвим ново светло. Научници су годинама били у заблуди да се женске јединке пасивно покоравају жељама и нагонима мужјака током сезоне парења, а аутори студије која је истраживала понашање обичне европске жабе, доказали су да оне и нису тако беспомоћне и наивне.

"Наша студија пружа јасне доказе да су женке жаба, чак и у густим групама за парење експлозивних узгајивача, мање беспомоћне него што се генерално претпоставља", пишу истраживачи у свом објављеном раду.

Конкуренција је велика, а време за упознавање мало

Неконтролисано размножавање је у свету жаба веома учестала појава, а у јеку сезоне ови водоземци формирају велике колоније да би створиле нову генерацију потомака. Борба за пажњу женке је веома изражена, а мужјаци је схватају итекако озбиљно. Тако, на једну женку долази и по неколико кандидата који истовемено покушавају да се спаре, а како је конкуренција велика, а распоред веома густ, времена за упознавање има мало.

За женке жаба, овакав распоред може бити јако исцрпљујућ, па чак и опасан по живот, јер када их окружи велики број нежељених партнера који углавном нису у стању да се отарасе, борба може довести до њиховог утапања. Међутим, обичне европске жабе су осмислиле стратегију одбране од љигавих настрљиваца који им се не допадају.

"Ако ми се не допадаш, правићу се мртва"

Од укупног броја женки жаба које су научници посматрали, чак једна трећина је имала веома довитљиву стратегију избегавања: правићу се мртва док не одустанеш. Научно говорећи, ова тактика је заснована на тоничној непокретности - опруженим, укоченим удовима и апсолутном игнорисању мушке пажње. Уз помоћ ове стратегије већина женки је успела да се отараси нежељених партнера, а што су биле мање по величини, то су успешније успевале да од каваљера побегну чим би им попустила пажња и заинтересованост.

"Тонична непокретност може бити боља опција за женку него да се бори", објаснили су научници. "Сваки сувишан покрет аутоматски привлачи пажњу других мужјака у близини и на тај начин повећава вероватноћу парења."

Жабама ово није једина стратегија - имају још две, једнако креативне

Поред класичне борбе, која подразумева мерење снаге и издржљивости (да, женке се са мужјацима боре ко је јачи и издржљивији), међу обичним европским жабама популарна је још једна техника. Наиме, када се женки не допадају партнери који је окружују, она почне да опонаша звуке који испуштају мужјаци током парења, а када зачују тај звк, удварачи побегну главом без обзира. На тај начин одбијени, они настављају потрагу, ни се слутећи да су насамарени. Иначе, готово 50 посто женки жаба прибегава овој стратегији.

image