Oво поврће садржи највише хранљивих састојака

Поврће се сматра великом ризницом витамина и минерала и може без проблема да понесе титулу "изразито здраве намирнице". Ако желите да свој јеловник "зачините" исхраном богатим хранљивим састојцима и тако покушате да унапредите своје здравље, онда додајте у тањир спанаћ, броколи, бели лук или цвеклу.

Корисност поврћа за здравље и тело је велика. Највећу храњиву вредност има свеже поврће, првенствено као извор витамина и минералних материја. Познато је да поврће не изазива битније подизање шећера у крви, не доприноси претварању угљених хидрата у масти, као и да не утиче посебно у "набацивању" килограма.

Такође је заситно, укусно и савршено за разна јела, као што су салате, супе, смутији, сендвичи. У наставку прочитајте која поврћа су изратито богата хранљивим састојцима.

Спанаћ

Овај лиснати зелениш је на врху листе као једно од поврћа са највише хранљивих материја. Једна шоља сировог спанаћа, дакле негде око 30 грама, обезбеђује 16 одсто дневне вредности витаминa А, као и 120 одсто витаминa К. Спанаћ обилује антиоксидансима, који помажу у смањењу ризика од многих болести. Спанаћ је користан за здравље срца и помаже у смањењу крвног притиска, резултати су студије објевњене у Нашнал Лајбрери оф медисин, пише Хелтлајн.

Шаргарепа

Препуна је витамина А, а једна шољица шаргарепе има 119 одсто препоручене дневне дозе наведеног витамина. Такође садржи калијум, витамин Ц и бета каротен, антиоксиданс који даје живописну наранџасту боју. Конзумирање 2 до 4 шаргарепе недељно може да умањи 1 одсто ризик од рака дебелог црева, говоре испитивања спроведена на више од 57 хиљада људи.

Броколи

Представаља ризницу витамина А, Ц и Б, богат је калијумом и фосфором и сматра се "супер храном", тачније намирницом са великом концентрацијом вредних састојака. Показао се као одличан у борби против грипа и вируса.

Бели лук

Користи се вековима као лековита биљка и многи га зову природним антибиотиком. Његово главно активно једињење је алицин, за који се показало да помаже регулисању шећера у крви. Бројне студије иде у прилог овом поврћу - у једном тромесечном истраживању 90 људи који су узимали 1600 милиграма белог лука у праху дневно имали су значајно смањење масти на стомаку, као и смањење крвног притиска и нивоа триглицерида у поређењу са плацебо групом.

Кељ

Као и остало лиснато поврће, кељ је познат по хранљивим материјама и антиоксиданата. Само 1 шоља (21 грам) сировог кеља је пуна калијума, калцијума, бакра и витамина А, Б, Ц и К. Кељ помаже у снижавању притиска, холестерола и регулисању нивоа шећера у крви.

Грашак

Убраја се у скробно поврће, што значи да има више угљених хидрата и калорија од осталог поврћа и може утицати на скок нивоа шећера у крви када се једе у великим количинама.

Ипак, зелени грашак је невероватно хранљив. Само 1 шоља (160 грама) садржи 9 грама влакана, 9 грама протеина и витамине А, Ц и К, као и рибофлавин, тиамин, ниацин и фолат. Пошто је богат влакнима, грашак повећава корисне бактерије у цревима и утиче не редовно пражњење црева. Богат је сапонинима, групом биљних једињења познатих по својим антиканцерогеним ефектима.

Блитва

Има мало калорија, али је богата многим есенцијалним витаминима и минералима. Једна шоља (36 грама) садржи само 7 калорија, али има 1 грам влакана, 1 грам протеина и пуно мангана, магнезијума и витамина А, Ц и К. Блитва је препуна антиоксиданса и биљним једињења који унапређују здравље - одлична је у "подизању" имунитета и ублаживању симптома упала.

Цвекла

Цвекла је коренасто поврће које садржи влакна, фолат и манган. Такође је богата нитратима и према прегледу 11 студија, нитрати у соку од цвекле поможу у снижавању крвног притиска. Сок од цвекле побољшава издржљивост организма, те је препоручљиво да га пију спортисти и особе које раде тешке физичке послове.

Слатки кромпир

Слатки кромпир се истиче својом живописном наранџастом бојом, слаткоћом и здравственим предностима. Један средњи слатки кромпир садржи око 4 грама влакана, 2 грама протеина и солидну количину калијума, мангана и витамина Ц. Ово коренасто поврће такође је богато бета каротеном, а унос бета каротена је повезан са смањеним ризиком од одређених карцинома, укључујући рак плућа.

Карфиол

Шоља (155 грама) куваног карфиола садржи 3 грама влакана, 3 грама протеина и низ других важних хранљивих материја, укључујући фолат и витамин Ц. Често се користи као нискокалорична алтернатива састојцима као што су пиринач, кромпир и брашно. Може да подстакне губитак тежине. Ова намирница садржи и глукозинолате који активирају природну детоксикацију организма. Научна истраживања су показала да глукозинолати делују превенитвно на појаву неких врста канцера.