Историја једне љубави: Како је руски револуционар Лав Троцки освојио срце ватрене Фриде Кало

Да су године само број, а брак - папир који у појединим ситуацијама не значи ништа, доказали су и руски револуционар Лав Троцки и велика мексичка уметница Фрида Кало. Обоје снажних карактера и очарани страшћу према комунизму, њих двоје су наочиглед својих партнера упловили у страствену авантуру. Ипак, као и већина љубавних афера, и ова се брзо угасила.

О лику и делу чувене мексичке уметнице Фриде Кало исписано је на хиљаде редова и снимљено више филмова, а њена животна прича инспирација је многим женама широм света. Са само 18 година Фрида је доживела тешку саобраћајну незгоду која је оставила велике последице по сликаркино здравље, али је њена енергија увек била очаравајућа, без обзира на недаће које су је задесиле.

У љубави и уметности била је непоколебива, страствена и јединствена, а њено срце освајали су само они мушкарци који су могли да јој парирају и испрате њен темперамент. Један од Фридиних љубавника био је и чувени руски револуционар Лав Троцки, а чак ни велика разлика у годинама (он је имао 57, а она 29) није успела да их поколеба.

Судбоносни сусрет Фриде и Троцког

Када је Лав Троцки 1937. године са својом невенчаном супругом Наталијом кренуо пут Мексика, кријући се од Стаљиновог гнева, његов домаћин, Дијего Ривијера није ни слутио да ће долазак блиског пријатеља и идеолошког узора прерасти у љубавну аферу са његовом младом и енергичном супругом, Фридом Кало. Ипак, "хемија" је одрадила своје, а заједнички погледи на свет и комунизам врло брзо су запалили варнице.

Младе љубавнике није спречавало чак ни то што су обоје у то време били у емотивним односима. Мало помало, Фрида и Троцки су почели да се виђају и насамо, а не само у кругу породичних дружења, "случајно" се сусретавши у дворишту куће или код њене сестре Кристине, када она није била ту.

Шта је био Фридин мотив - љубав или освета?

Троцког је одушевио Фридин темперамент и страственост коју је она показивала у свему - од уметности, преко комунизма, па све до начина на који је пила, пушила и веселила се на прославама. За њега, она је била синоним за живу ватру: жена која својом енергијом плени где год да се појави, без обзира на хендикеп који је имала након несреће, мушка одела која је носила и псовке које су се низале чим проговори.

Са друге стране, остало је непознаница шта је био Фридин мотив за ову аферу - искрена осећања и страст према руском револуцинару или пука жеља за осветом Дијегу, који је варао на сваком ћошку: са својим ученицама, пријатељицама, па чак и млађом сестром своје супруге.

Троцки схвата да је погрешио

Након што су двоје љубавника потпуно отворено почели да показују своје емоције, Дијего је одлучио да на то затвори очи, будући да је неверство у његовом браку са Фридом било "као добар дан". Али, животна сапутница Троцког, жена из традиционалне руске породице у којој се на емотивни однос двоје људи гледа као на институцију, није била толико толерантна. 

Лавова Наталија је убрзо након сазнања да јој се ради иза леђа упала у депресију, а како би јој дао времена да поразмисли куда њихов однос води и да ли је вредно настављати га, Троцки је отпутовао на Дијегово имање. Своју комуникацију су за време раздвојености одржавали путем писама које су редовно једно другом слали.

"Немам жељу да видим људе, живот око себе, гужву... Немам жељу да једем... Желим да паднем на под и да никад не устанем", писала је Наталија Лаву у својим писмима.

Тада је Лав схватио размере штете коју је нанео својој супрузи и њиховом односу који је трајао пуних 35 година. Ипак, Наталија је поред њега била и у добру и у злу, партнер и подршка кроз победе, поразе и изгнанства. У својим писмима он је покушавао да ситуацију изглади колико год је то могао, трудећи се да јој објасни да је Фрида била само афера и ништа више, а да је његова једина и права љубав она, Наталија.

"Она ми је нико. Ти си ми све. Немој, Нато, немој, молим те", писао је супрузи Троцки.

По свом повратку са имања Дијега Ривијере 1939. године, страствени љубавници су прекинули везу, а чија је била иницијатива, никада није откривено. Неки сматрају да је за крај заслужан управо Дијего, док други кажу да је тачку на аферу ставио Лав, кога је сазнање да је повредио супругу веома заболело. Било како било, након раскида је Фрида сва писма која јој је писао Троцки вратила, а уз њих поклонила и свој аутопортрет.