Магазин

Маск уводи претплату за друштвену мрежу Икс од једног долара годишње за нове кориснике

Платформа Икс (Твитер) почела је да наплаћује корисницима један долар годишње за приступ основним функцијама као што су могућност да се нешто објави на мрежи, ретвитује и лајкује.
Маск уводи претплату за друштвену мрежу Икс од једног долара годишње за нове кориснике© AP/Rick Rycroft

Ова врста преплате, названа "Није бот" ("Not а Bot"), данас је представљена новим корисницима на Новом Зеланду и Филипинима, али прошириће се глобално, преноси британски Економист.

"Од 17. октобра почели смо да тестирамо програм 'Нисам бот' - метод претплате за нове кориснике у две државе. Систем је развијен да појача наше напоре да смањимо спам, манипулацију платформе и активност ботова", навели су из мреже.

Власник платформе Икс, Илон Маск је рекао да је основна идеја ове претплате да се елиминишу особе које затрпавају друштвене мреже нежељеним садржајем.

Тестирање ове врсте претплате ће се примењивати само за нове налоге на платформи Икс, преноси Си-Ен-Ен.

Корисници који се претходно претплате на премијум претплатничку услугу Икс за 3,99 долара месечно ће бити ослобођени од плаћања ове годишње претплате.

Нови корисници на Новом Зеланду и Филипинима који немају ни премијум ни годишњу претплату моћи ће само да читају објаве, гледају видео записе и прате налоге, али интеракција им неће бити доступна.

Маск је претходно подстицао кориснике да се претплате на премијум услугу на платформи X. Они који то учине добијају плаву квачицу на профилу, односно потврду да је налог проверен.

Маск је први пут прошлог месеца у разговору са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, поменуо да постоји могућност да сви корисници платформе морају да плаћају претплату, али је за сада она ограничена само на нове кориснике. Како каже, логика иза овог потеза јесте да би симболична претплата могла да поскупи услугу онима који желе да манипулишу платформом и сваки пут када неко жели да створи још један бот налог, био би му потребан још један начин плаћања.

image