Магазин

Хидратација и тренинг: Зашто треба да пијемо чоколадно млеко кад вежбамо

Уколико вежбате, јасно вам је колико је хидратација важна. Најчешће посежемо за водом током вежбања, али стручњаци напомињу да је неопходно да пијемо течност и то не само за време тренинга, него и пре њега. Такође истичу да постоје ситуације када за хидратацију само вода није довољна, него нас једино чоколадно млеко "враћа у живот".
Хидратација и тренинг: Зашто треба да пијемо чоколадно млеко кад вежбамо© @ senivpetro/freepik

Чак 60 одсто нашег тела се састоји од воде, а када вежбамо, можемо је прилично изгубити. Вода помаже у функционисању зглобова и ткива, регулише телесну температуру и преноси хранљиве материје а уношење течности је једна од најзначајнијих ствари када је организам изложем напору.

Иако је вода најчешћи избор да се хидрирамо, стручњаци напомињу да није лоше да размислимо и о другим корисним напицима посебно ако нам је активност интензивнија:

"Ако спадате у групу просечних особа, вода за време, а и после тренинга је сасвим добра опција", каже Ненси Кларк, нутрициониста.

Ипак, ако је наш тренинг захтевнији и проводимо више сати вежбајући, треба да размислимо о другим пићима, као што је чоколадно млеко:

"Чоколадно млеко има натријум и калцијум, које губимо када се знојимо. Такође има угљене хидрате за допуну "горива" и енергију, а протеин такође помаже да се "поправе" било каква оштећења", каже Кларк, а преноси Хелт.

Поред млека и воде, кокосова вода је сасвим прихватљива опција.

Колико треба воде или течности да пијемо када тренирамо

Студија објављена у Џурнал оф Интернешонал Сосајети истиче да је редовно узимање течности током тренинга обавезно. Количина се одређује у односу на неколико фактора, укључујући колико се знојимо, у којој одећи тренирамо, дужини и интензитету тренинга. Требало би да почне са 0,4 до 0,8 литара течности по сату за просечан интензитет вежбања. Наравно, ако је интензивнији тренинг, потребно је више течности, као и ако вежбамо у топлим или влажним условима.

Такође, нутрициониста Кларк је препоручила да пијемо течност пре него што почнемо да вежбамо, посебно ако радимо нешто што захтева много издржљивости.

Који су ризици дехидрације

Многи проблеми могу настати због тога што нисмо унели довољно воде - главобоља, грчеви у мишићима, пад крвног притиска, вртоглавица, умор.

"Ако не пијемо довољно воде, онда крв постаје гушћа, а срце мора да ради више, што значи да се и више умарамо", приметила је Кларк.

Тренинг и храна 

Стручњаци кажу да храна током вежбања није увек неопходна, јер може да изазове мучнине. Ипак, за оне који раде вежбе јачег интензитета или на пример имају дуже тренинге, одређени калоријски унос помаже да прођу тренирају без умора или недостатка енергије - течност, електролити и угљени хидрати су неопходни. 

image