Симбол снаге и страсти - ода црвеном кармину

Он није неприметан, не стапа се са лицем већ у потуности доминира и нема шaнсе да га не приметите. Црвени кармин је више од производа који стављамо на усне - даје једну посебну ноту женствености и заводљивости, а и историја му је више него занимљива. Другим речима - све око њега је тако ватрено и гламурозно.

Да ли сте користиле црвени кармин? Ако му нисте "верне до гроба", онда га бар стављате када су свечане прилике у питању, сигурни смо. Морате признати да има нешто у њему, што не може да обезбеде "нуд" нијансе ружева. Зависно какав утисак оставља, због њега можемо да се осећамо као богиње, али као и бунтовнице.

Прича почиње пре 5 хиљада година

Пркосан, моћан и гламурозан, тако бисмо сада описали црвени кармин. Његова примена је почела чак пре 5 хиљада година што говори да су му се многе ствари догодило током његовог вишемиленијског живота.

У старом Египту, црвеним кармином су и мушкарци и жене показивали свој статус, док су га у античкој Грчкој носиле проститутке да их не би мешали са женама високог сталежа. У Кини је направљен један од првих балзама за усне а доминирала је црвена боја.

Имао је своју примену у Енглеској у оклутним радњама, те се стављао у контекст "мрачног и лошег". Ипак, краљица Елизабета I је волела ово боју и значајно је допринела популарисању црвеног ружа - веровала је да има исцелитељске моћи; док га је краљица Викторија сматрала "неумесним".

Током Другог светског рада имао је и патриотску улогу. Чест је био међу женама Савезницама, те га је Хитлер презирао.

Обележио је еру старог Холивуда и носиле су га Мерилин Монро, Елизабет Тејлор и многе друге звезде. Незаобилазан је био у поп култури савременог друштва, а данас када имамо брендове и бројне варијанте црвеног кармина, изражавање снаге и страсти су му и даље једне од главних улога.

Ефекат црвеног кармина

"Доказано је да кад носите црвени кармин, више привлачите погледе људи, било да су то погледи сексуалне привлачности или само погледи типа 'обратио сам пажњу'", каже новинарка и писац књиге "Црвени кармин: Ода икони лепоте", Рејчел Фелдер.

Како се прави кармин

Кармини се данас обично праве од воска, уља и антиоскиданаса. Восак даје структуру чврстом кармину, а што се уља тиче користе се маслиново, минерално уље, као и какао путер. Користе се и природни пигменти и они су најчешће биљног порекла.

Претеча кармина који данас користимо направљен је у 19. века, а до тад је пакован у малој стакленој посуди.