Магазин

Отвара се ресторан Џејмија Оливера у Београду

Уколико сте љубитељ лика и дела кувара Џејми Оливера, имаћете разлог за радовање. Наиме, ресторан из његовог ланца "Џејмиз Италијан" биће ускоро отворен у Београду, а како се наводи, објекат ће се налазити у насељу Београд на води. Многи већ сада нестрпљењем чекају да пробају италијанске специјалитет који настају под "режијом" овог британског кулинарског маестра.
Отвара се ресторан Џејмија Оливера у БеоградуGetty © Gareth Cattermole / Staff

Џејми Оливер се прославио ТВ емисијама у којима је припремао оброке на брз и једноставан начин. Како то бива, са славом су кренули и други послови, а један од њих је управо ланац познат као "Џејмиз Италијан"(Jamie's italian). Ресторани су се низали у Великој Британији, Бразилу, Португалији, Мађарској, Кипру, Индији, Катару, Саудијској Арабији, а сада је ред дошао и на нашу земљу.

На званичном сајту београдског ресторана откривено је да ће се налазити у Херцеговачкој улици, а поводом отварања, будућим посетиоцима је поручено:

"Поносан сам на "Џејмиз Италијан". Наш сјајан тим је као велика породица - бринуће се о вама док уживате у укусној храни, припремљеној од изврсно одабраних намирница. Одлична храна, врхунска енергија и прелеп амбијент", изјава је славног кувара која стоји на званичном сајту ресторана.

Интересовање за Србију постоји већ неко време

Пре неког врема Џејми је "послао" своје изасланике у Србију који су уживали у јелима београдских кафана и ноћном животу. Тада је речено на његовом блогу да "Срби као народ поштују традицију" и да се "држе три оброка дневно". Истакнуто је да је у нашој кухињи кључно месо и да га има у скоро свим јелима. Наравно да су споменути и ракија и пиво.

Током своје каријере, Џејми се сусретао са многим изазовима

Један од већих удара које је осетио као предузетинк догодио се 2017. када је затворено неколико ресторана из поменутог ланца у Великој Британији. Као разлози наведена су поскупљења намирница за италијанска јела која припрема, до којих је дошло после Брегзита. Такође, осим поскупљења састојака други разлози су били трошак за обуку запослених, као и пад посећености.

Такође, компанија "Џејми Оливер Ресторан Груп" у је мају 2019. године поднела захтев за стечај, а тада је фирма била у минусу од 71,5 милиона фунти. У том периоду, како су медији преносили, више од 1.000 људи остало је без радног места. 

Као кривац пословног краха кулинарске звезде спомињала се препуњеност ресторанима широм Британије, при чему су доминирали ланци италијанских ресторана и бургер барова. Тада, од 25 затворених Оливерових ресторана, њих 23 била су управо италијански. 

Mладић у фармеркама разбарушене косе за шпоретом

Џејми Оливер (45) је стекао славу са само 23 године, када је на ТВ лансирана емисија "Голи шеф". Многи га из тог врема памте као "младића у фармеркама разбарушене косе за шпоретом". 

Искористио је популарност и усмерио је на популаризацију здраве исхране младих и припрему органске хране у школским кантинама у Великој Британији.

Написао је више књига од којих су многи бестселери, а писао је колумне у Тајмсу и часопису Џи кју.

У подкасту "Поново млад" открио је да ако би добио прилику да промени нешто у свом животу било би то да би "пре би изабрао анонимност него славу. Нагласио је да би у том случају "отворио паб и имао нормалан живот и био би свестан да је анонимност највећи поклон".

image