Магазин

Заборављена египатска краљица: Ко је моћна жена за коју се сматра да је владала пре 5 хиљада година

Ново откриће вина старог 5 хиљада година у древној египатској гробници је довело археологе до изненађујућег закључка. Поред тога што предмети и вино из гробнице краљице Мернеите указују да су древни народи имала знања о прављењу вина, такође говоре и о значају особе која је ту похрањена. Због тога су у научној заједници покренута питања - да ли је Мернеит била много више од супруге краља Џета и да ли је имала овлашћења као краљ?
Заборављена египатска краљица: Ко је моћна жена за коју се сматра да је владала пре 5 хиљада година© Canva/Анђела Ћосо

Мистерија звана Мернеит

Мернеит (око 2950. године пре нове ере) је мистериозна личност о којој се врло мало зна, а сваки податак о Првој египатској династији којој је припадала, је "злата вредан". Њена гробница је ризница информација, а неки истраживачи сматрају да је њен положај био "изједначен" са краљевским. 

"Њена гробница је изузетна гробница. Мернеит, чије име значи "вољена богиња Неит", била је супруга краља Џета - трећег краља прве династије древних египатских владара и мајка његовог наследника, краља Дена", рекао је Роналд Лепрохон, професор египтологије на Универзитету у Торонту, а преноси Лајвсајанс.

"Мернеит је била једина жена забележена на првом египатском краљевском гробљу у Абидосу која је имала личну монументалну гробницу. Вероватно је била најутицајнија жена свог времена", сматра Дитрих Рау, директор Немачког археолошког института.

Верује се да је имала иста овлашћења као она која су додељена мушким краљевима:

"Владала је као регент током Денове младости, што би могло да се објасни зашто је сахрањена на краљевском гробљу у Абидосу. Сама чињеница да је јој је име додато на листу краљева показује њену значајност", рекао је Лепрохон.

Са њим се слаже и Жан-Пјер Пацник, египтолог са Универзитета Сорбона у Француској: "Ниједна друга краљица у раном династичком периоду није имала толико краљевских привилегија".

Имала велики ауторитет, али ипак није владала 

"Нова ископавања откривају узбудљиве нове информације о овој јединственој жени и њеном времену. Ипак, шта се тачно догодило остаје мистерија. Заиста се води много дебата међу египтолозима јер докази нису сасвим убедљиви", каже Кристијана Келер, археолог и професор египтологије на Универзитету у Бечу.

Познато је да жене и ћерке нису биле разматране у домену краљевског наследства, али професори са реномираних факултела наглашавају да је Мернеит имала "необично висок ниво ауторитета за краљевску жену" и да би заиста било упадљиво да постоји "женски краљ" још у првој династији. 

Вино откривено у њеном гробу 

Новооткривене посуде, укључујући стотине запечаћених врчева вина, као и тегле пуне семенки грожђа су били намењени за краљевску породицу. Вино које је недавно пронађено, научницима показује да су ова друштва имала напредно знање о производњи вина:

"Откриће запечаћених, нетакнутих посуда за вино у Абидосу, заједно са добро очуваним семенкама грожђа, има потенцијал да значајно изгради наше разумевање неких од најранијих производња, употребе и трговине вином у древном Медитерану и северној Африци", рекла је Емлин Дод, предавач на Институту за класичне студије за Њузвик.

image