Магазин

Боби, најстарији пас на свету, угинуо у 32. години

Боби, најстарији пас на свету и апсолутни Гинисов рекордер, преминуо је у свом дому у Португалу. "Његових 11.478 дана на земљи никада неће бити довољни за оне који су га волели", написала је ветеринарка која је објавила тужну вест.
Боби, најстарији пас на свету, угинуо у 32. години© Wikimedia Commons / Guinness World Records

Тужна вест за све љубитеље животиња данас је обишла све друштвене мреже када је ветеринарка Керен Бекер објавила да је пас Боби, најстарији пас на свету, угинуо у 32. години живота.

"Иако је надживео сваког пса у историји, његових 11.478 дана на земљи никада неће бити довољни за оне који су га волели", написала је ветеринарка.

Боби је био Гинисов рекордер

Пас Боби, чистокрвни алентејски мастиф, је у фебруару понео две ласкаве титуле - за најстаријег живог пса на свету, као и за најстаријег пса у историји, оборивши рекорд који је пре тога држао други крзнени Гинисовац - пас Блуи, који је угинуо у 30. години живота, давне 1939. године.

Бобијева старост - 31 пуна година и 165 дана - утврђена је увидом у базу података о кућним љубимцима португалске владе, којом управља Национална унија ветеринара. Боби иначе није једини дуговечни пас у својој породици: и његова мајка је доживела дубоку старост и угинула са 18 година (при чему је просечан животни век ове расе од 12 до 14 година), док су неки чланови његове породице поживели још дуже - до 22. године. 

Бобијева судбина је била пуна изазова

Цео свој животни век Боби је проживео са својом породицом у селу Конкеирос, недалеко од западне обале Португала, а као мали био је један од четворо штенаца у кући. Како су имали пуно животиња, власници су ипак решили да читаво легло успавају, али је за Бобија живот имао другачији план - њега је вешто сакрио тада осмогодишњи дечак Леонел и кришом га хранио све док Боби није довољно порастао. Када је већ стасао у завидног "младића", Боби је откривен од стране дечакових родитеља, те је породица одлучила да га задржи.

"Отац ми је био ловац, па смо увек имали много паса. Нажалост, у то време су старији људи сматрали нормалним да, уколико нису могли да држе више животиња, закопају младунце у рупу да не би преживели", каже Леонел Коста.

"Признајем да су нас казнили кад су сазнали, али је било вредно тога", истиче Леонел.

Од тада је Боби био са породицом и јео храну коју и они, али без зачина.

image