АИ фирме морају да одговарају за штету коју узрокују, упозоравају "кумови" вештачке интелигенције

Да ли сте размишљали о томе колико се брзо развија вештачка интелигенција? За тили час у дому ћемо имати неког робота који ће обављати послове, летећемо на други крај света без пилота. Замишљамо је некако лепо, да нам служи. Ипак, стручњаци истичу да су све више и више забринути - моћни системи вештачке интелигенције (АИ) угрожавају друштвену стабилност и могу да доведу до егзистенцијалне претње. Зато научници скрећу пажњу јавности на овај проблем .

Сигурно и немамо неку представу колико се брзо развија вештачка интелигенција. Користи се много средстава и ресурса да би је компаније усавршиле, направиле бољом. Трка за новим открићима је брза и у том развоју је запостављено много битних фактора. Један од њих јесте одговорност АИ компанија.

О томе ће следеће недеље реномирани научници расправљати на Самиту о безбедности у Блечли Парку који ће бити фокусиран на егзистенцијалне претње које представља вештачка интелигенција. Један од 23 аутора предлога стручњака каже да је "потпуно несмотрено и неодговорно" да се развијају још моћнији системи вештачке интелигенције, пре него што уопште можемо да разумемо како да их учинимо безбедним за коришћење.

Више прописа о киосцима у којима се праве сендвичи него о АИ компанијама

Моћни системи вештачке интелигенције угрожавају друштвену стабилност, а компаније које развијају овакве системе морају да буду одговорне за штету коју проузрокују њихови производи, истичу стручњаци.

"Време је да се озбиљно позабавимо напредним системима вештачке интелигенције. Ово нису играчке. Повећање њихових способности пре него што схватимо како да их учинимо безбедним је крајње непромишљено", рекао је Стјуарт Расел, професор рачунарства и додао:

"Постоји више прописа о киосцима у којима се праве сендвичи, него о компанијама које у фокус свог рада стављају вештачку интелигенцију".

Научници и стручњаци су упозорили да немарно развијени системи вештачке интелигенције прете да "појачају друштвену неправду, поткопају наше професије, наруше друштвену стабилност, омогуће криминалне или терористичке активности великих размера и ослабе заједничко разумевање стварности која је темељ друштва".

Упозорили су и да тренутни системи вештачке интелигенције показују забрињавајуће знаке које указују на појаву аутономних система који могу да планирају, спроводе циљеве и самостално се понашају.

"Ако изградимо високо напредну аутономну вештачку интелигенцију, ризикујемо да створимо системе који имају непожељне циљеве и можда нећемо моћи да држимо ствари под контролом", кажу стручњаци.

Најављено је да ће се расправљати о документу који позива власти земаља широм света да усвоје следеће законе: 

Овај предлог потисују стручњаци из домена вештачке интелигенције, а међу њима су и Џефри Хинтон и Џошуа Бенђију, који се сматарају "родоначелницима" вештачке интелигенције. Сви они траже да се изврши мораторијум на спровођење гиганских експеримената са вештачком интелигенцијом, пише Гардијан.