Магазин

Арнолд Шварценегер: Био бих сјајан председник Америке

Арнолд Шварценегер је у два мандата био гувернер Калифорније између 2003. и 2011. године, међутим, упркос свим његовим достигнућима, глумац неће моћи да постане председник Америке, иако би то жарко желео, како је недавно изјавио. Наиме, према Уставу ове земље ту функцију могу да обављају само људи рођени на тлу Сједињених Америчких Држава, а са Шварценегером то није случај.
Арнолд Шварценегер: Био бих сјајан председник АмерикеGetty © Justin Sullivan / Staff

Чувени глумац Арнолд Шварценегер (76) изјавио је да би био "сјајан председник Америке", али је додао да "верује да је америчкој политици потребна инјекција млађе крви".

Бодибилдер, који је постао глумац, а затим политичар, разговарао је о свом председничком потенцијалу у интервјуу за Би-Би-Си док је у Лондону промовисао своју нову књигу "Будите корисни: седам алата за живот".

У интервјуу је истакао да је "све постигао захваљујући Америци и да му је она пружила пуно прилика":

"Ако је кандидовање за председника једино што не могу да урадим, немам на шта да се жалим", нагласио је.

Шта спречава да се Шварценегер кандидује за председника

Арнолд је рођен у Аустрији и са 19 година је дошао у Америку, док је држављанство је добио 1983. године. Према највишем правном акту, председник Америке може да буде особа која је рођена у тој држави, а јасно је да то Шварценегер није. 

Занимљиво је да је и пре неколико година, изразио жељу да постане председник Америке. Медији су преносили да је био преман да искористи сав утицај који има у политичким круговима и међу славнима личностима како би постигао шта је наумио. Ипак, за промену Устава потребни су гласови две трећине Сената и његова жеља још није испуњена.

"Вратићу се", каже Шварценегер у чувеној реплици из филма "Терминатор", а нама остаје само да сачекамо и видимо.

image