Магазин

Заплетени у расправи: Шта да урадимо када се не слажемо са нечијим мишљењем

"Ти једно, ја друго" - били смо сви у ситуацијама када са партнером, неким чланом породице или колегом не делимо исте ставове. Расправе са њима и убеђивања могу да трају сатима и често после тога односи захладне или нам та особа, онако "тихо" и даље иде на живце.
Заплетени у расправи: Шта да урадимо када се не слажемо са нечијим мишљењем© @ Drazen Zigic/freepik

Како да започнемо, изградимо или побољшамо однос са неком особом са чијим ставовима се уопште не слажемо? Психолози тврде да је то није тако једноставно остварити, посебно ако друга страна говори ствари које звуче несхватљиво. Ипак, требало би да имамо на уму да комуникација може да помери границу нетолеранције и да нам помогне да изградимо бољи однос чак и ако заступамо две дијаметрално различите стане.

Како да један Партизановац прихвати Звездаша и обрнуто? Да ли неко ко заступа левичарске ставове може да "поздрави" особу која се декларише као десничар? 

Или како да ипак боље разумемо ставове наших родитеља за које мислимо да немају везе са данашњим временом? 

Није решење да са неким не разговарамо никад више у животу, јер би то можда било најлакше, зар не? Ипак би требало би да порадимо на томе да научимо и прихватимо туђе другачије ставове.

У томе може да помогне стратегија од шест тачака коју би требало да се сетимо у тренуцима кад се налазимо у расправама са особама које не деле иста мишљења и убеђења са нама. 

  • На пријатељски начин треба да признамо другој особи да имамо веома различите погледе.
  • Ставимо јој до знања да је јако поштујемо и да знамо да она има добре разлоге да размишља на начин на који размишља.
  • Такође, неопходно је да је замолимо да нам помогне да разумемо зашто верује у ствари које ради и да нам објасни све што је наводи да размишља на тај начин. Битне фразе које треба говорити су: "Помози ми да разумем..." или "Можда сам успут нешто пропустио".
  • Док објашњавамо своје гледиште, друга особа може рећи ствари које се чине апсурдним, али не реагујмо негативно. Настављамо да постављамо питања и тражимо појашњење и разумевање. Препоручљиво је да ставимо до знања да желимо да разумемо како се она осећа. 
  • Даље је важно да не дајемо негативне одговоре на било шта што она каже, јер је кључно да радимо на изградњи бољег односа. Дакле, не критикујемо.
  • Када друга страна образложи како је дошла до своје тачке гледишта, захвалимо јој се на искрености. Признајемо јој да знамо да је тешко делити ставове са људима са којима се не слажемо, пише Саколоџи тудеј.
  • На пријатељски начин објаснимо да нисмо нужно убеђени да треба да променимо своје ставове. Али признајемо да смо сви у учесници у процесу и да увек треба да учимо нове ствари и да растемо и мењамо се.
image