Заплетени у расправи: Шта да урадимо када се не слажемо са нечијим мишљењем

"Ти једно, ја друго" - били смо сви у ситуацијама када са партнером, неким чланом породице или колегом не делимо исте ставове. Расправе са њима и убеђивања могу да трају сатима и често после тога односи захладне или нам та особа, онако "тихо" и даље иде на живце.

Како да започнемо, изградимо или побољшамо однос са неком особом са чијим ставовима се уопште не слажемо? Психолози тврде да је то није тако једноставно остварити, посебно ако друга страна говори ствари које звуче несхватљиво. Ипак, требало би да имамо на уму да комуникација може да помери границу нетолеранције и да нам помогне да изградимо бољи однос чак и ако заступамо две дијаметрално различите стане.

Како да један Партизановац прихвати Звездаша и обрнуто? Да ли неко ко заступа левичарске ставове може да "поздрави" особу која се декларише као десничар? 

Или како да ипак боље разумемо ставове наших родитеља за које мислимо да немају везе са данашњим временом? 

Није решење да са неким не разговарамо никад више у животу, јер би то можда било најлакше, зар не? Ипак би требало би да порадимо на томе да научимо и прихватимо туђе другачије ставове.

У томе може да помогне стратегија од шест тачака коју би требало да се сетимо у тренуцима кад се налазимо у расправама са особама које не деле иста мишљења и убеђења са нама.