Нова песма Битлса која је завршена помоћу вештачке интелигенције биће објављена следеће недеље

Шездесет година након почетка Битлманије, када двојица из овог квартета више нису ту, вештачка интелигенција је омогућила издавање "нове" песме Битлса. Ради се о дуго очекиваној и последњој песма "Now аnd Then", у којој "певају" сва четири члана уз помоћу АИ технологије, а сингл ће бити објављен 2. новембра. Првобитно објављивање песме је било одлагано због техничких проблема и несугласица у групи, али сада је коначно одређен датум када ће овај снимак бити доступан за слушање.

"Ево га, Џонов глас, кристално јасан", рекао је Пол Макартни, наводећи да је узбудљиво и даље радити на музици и у 2023. години Битлса, ако и да је узбуђен што ће ускоро објавити нову песму коју јавност није чула, преноси "Гардијан".

Песма "Now and Then" биће објављена другог новембра, а написао ју је и отпевао Џон Ленон касних седамдесетих година, у свом дому у Њујорку. Ленонова удовица Јоко Оно дала је 1994. године демо снимак Полу Макартнију на касети, на којој је било написано "За Пола", која је такође укључивала Ленонове демо снимке за "Free as a Bird" и "Real Love".

Последње две песме завршили су Макартни, Ринго Стар и Џорџ Харисон и објављене су као синглови у оквиру пројекта "Beatles Anthology", док је због технолошких ограничења објављивање песме "Now and Then" било одложено.

Више од четврт века касније, Питер Џексон, који је снимио документарну серију о бенду "Get Back", користио је софтвер уз помоћ вештачке интелигенције да демиксује оригинални аудио снимак са снимка Битлса из 1970. године. У овом периоду је група снимила свој последњи албум "Let It Be", да би се изоловали инструменти и вокали за документарну серију.

Макартни је рекао да је технологија вештачке интелигенције коришћена да се "извуче" глас Џона Ленона из старог демо снимка, да би песма била завршена.

Битлси су се поново окупили 1995. године и снимили Ленонове песме "Free as a Bird" и "Real Love", што су били први нови снимци групе после 25 година. Тада су покушали да сниме и песму "Now and Then", али су убрзо одустали. Нова технологија сада је то омогућила, а како се наводи, идеја је дошла из претходно наведеног документарца о Битлсима, у којем је аутор филма Питер Џексон користио вештачку интелигенцију.