Магазин

Које је најбоље доба дана за конзумирање протеина

Уколико желимо протеинима да им дамо приоритет у исхрани, онда смо један корак ближе изградњи мишића и повећању ситости током целог дана. Протеини су укључени у метаболичке процесе и потребни су за изградњу ћелија у телу. Они се налазе у јајима, месу и млечним производима и поставља се питање - да ли постоји дoба дана када је најбоље да их конзумирамо да би што пре приметили позитивне промене на телу?
Које је најбоље доба дана за конзумирање протеина© freepik

Протеини или беланчевине су изграђени од великог броја аминокиселинских остатака и неопходни су ћелијама организма - како за раст, тако и за добро функционисање. Они поред вежбања играју кључну улогу уколико желимо да изградимо и оснажимо мишиће, или да смршамо. Најбољи извор протеина се налази у јајима, месу, бадему, туњевини, млечним производина, сочиву, пасуљу.

У ком делу дана је најбоље да конзумирамо протеине

Истраживање спроведено на Васеда универзитету у Јапану говори да су јутарњи часови најбољи за конзумацију хране богате протеинима.

"Исхрана богата протеинима у раној фази дневног активног периода, то јест за доручак, показала се као важна за одржавање здравља скелетних мишића и повећања волумена мишића, као и његове јачине", каже професор Шигенобу Шабато који је предводио истраживање. 

У оквиру овог испитивања учествовало је 60 жена преко 65 година које су биле подељене у две групе. Прва група је јела протеине за доручак, док их је дуга конзумирала за вечеру. Жене које су јеле протеине за доручак имале су бољу функцију мишића у односу на другу групу жена.

Иако је потребно још истраживања да би се тестирао овај концепт у већим и разноврснијим популацијама, свакако не може шкодити да суптилно са вечере, "пребацимо" храну богату протеинима за доручак, пише Итинг вел.

Колико протеина треба да једемо

Препоручена дневна доза протеина, дуго се "држала" на 0,8 грама по килограму телесне тежине, али спортска дијететичарка Кели Џонс каже да је" људима који редовно вежбају вероватно потребно 1,4 грама по килограму или нешто више да би раст ткива а самими тим и мишића постао видљив". Ипак, разговор са нутриционистом и фитнес стручњаком даће прецизнију грамажу протеина сходно телесним мерама и интензитету вежбања.

Квалитетна исхрана и адеквано вежбање нису само ствар доброг изгледа, већ су и кључ доброг здравља. Као и са свим намирницама, тако и са храном богатом протеинима треба да је једемо изблансирано. Уколико нам мањка протеина у организму, тело ће нам сигнализирати па постоји могућност да ћемо имати лош сан, бићемо склонијим прехладама или ћемо бити стално гладни. Такође, ако претерамо са беланчевинама идемо у другу крајност - можемо имати проблема са бубрезима и варењем, дехидрацијом као и лошим задахом.

image