Реч године према британском Колинсовом речнику је АИ (вештачка интелигенција)

Британски речник Колинс прогласио је "АИ" (вештачку интелигенцију) за реч године која је "победила" речи "небо бејб" и "де-инфлуенсинг". Употреба овог термина се ове године учетворостручила, истакао је издавач Колинс дикшинари.

Према Колинс речнику, реч "АИ" је дефинисана као "скраћеница за вештачку интелигенцију": моделирање менталних функција човека помоћу рачунарских програма."

Међу кандидатима за реч године су били појмови од ултрапрерађног до Улеза (Зоне ултра ниске емисије), али Колинсов генерални директор Алекс Бикрофт је рекао да се 2023. године највише говорило о вештачкој интелигенцији, преноси "Би-Би-Си".

Према његовим речима, вештачка интелигенција је била у фокусу ове године на начин на који се развила и брзо постала свеприсутна и уграђена у наше животе као мејлови, стриминг или било која друга некада футуристичка, а сада свакодневна технологија.

"Ако су рачунари одједном постали стручњаци у најљудскијој области - језику, шта је онда следеће? То је довело до жестоке дебате, истраживања и предвиђања, што је и више него довољно оправдања да Колинс одабере АИ за своју реч године 2023.", стоји у тексту.

Колинс дикшинари дефинише АИ као "симулацију људских менталних функција помоћу компјутерских програма".

Она се "сматра следећом великом технолошком револуцијом", пише издавач.

Други кандидати за реч године су били: "де-инфлуенсинг" (de-influencing), која подразумава да утицајне личности на друштвеним мрежама користи популарност "да упозоре следбенике да избегавају одређене комерцијалне производе". Такође, међу кандидатима је била је "непо бејби" (nepo baby), што се односи на особе "за чију каријеру се верује да је напредовала захваљујући славним родитељима". У ужем избору су били и "канон ивент" (canon event), дефинисан као искуство "од суштинског значаја за формирање карактера или идентитета појединца".

Прошле године "пермакрајсис" (permacrisis) је према Колинс дикшинари била реч године, која означава "продужени период нестабилности и несигурности". Иза ње се нашла скраћеница НФТ (non-fungible token) или "јединствени дигитални сертификат који се користи за евидентирање власништва над имовином као што је уметничко дело".