Магазин

Хорор филмови могу бити добри за здравље: Јачају имунитет, ослобађају од бола и помажу да смршамо

Једна од најпопуларнијих активности током периода Ноћи вештица је окупљање са породицом/пријатељима и гледање страшних филмова. Неки обожавају хорор жанр, а неки сматрају да их само узнемири и застраши па овакве филмове избегавају. Међутим, ови привремени ефекти узбуђења заправо могу бити корисни за наше здравље, јер могу да подстакну лучење ендорфина, ојачају нашу толеранцију на бол или чак нам могу помоћи да смршамо.
Хорор филмови могу бити добри за здравље: Јачају имунитет, ослобађају од бола и помажу да смршамо© Freepik

Ако смо уморни, под стресом и нерасположени, последња ствар коју желимо да гледамо је филм који садржи језиве приче о духовима, убицама, чудовиштима... Ипак, психолози тврде да хорор филмови заправо могу бити врста "лека", јер себе излажемо стресној ситуацији која нам помаже код ослобађања хормона ендорфина и допамина, а производња ових хормона може побољшати толеранцију на бол.

"Одвраћање пажње од бола је такође једно од могућих објашњења за овај феномен, јер пажња и енергетски ресурси се преусмеравају ка процени претњe, а удаљавају се од других телесних функција", објаснила је др Кристен Ноулс, неуропсихолог са Универзитета Краљица Маргарет у Единбургу у изјави за лист "Хералд".

Када тело ствара ендорфин, осећамо се као да смо "добили награду" и тад осетимо задовољство, што се најчешће дешава када једемо или вежбамо. Поред тога, до лучења ендорфина долази када осећамо бол или стрес (или у овом случају, када осећамо немир током страшног филма), како би нас тело "заштитило" и блокирало рецепторе за бол. Још једна студија од пре неколико година је показала да гледање једног хорор филма од деведесет минута може сагорети скоро исти број калорија као и једна кратка шетња.

Филмови у којима је било приказано највише стравичних сцена били су и највећи сагоревачи калорија, због њиховог утицаја на срчани ритам појединца. Дакле, осим што хорор филмови подстичу лучење "хормона среће", помажу нам и да смршамо!

На крају, у једној студији са Универзитета Ковентри 2009. године, научници су упоредили налазе имуног система код 30 младих добровољаца који су мирно седели у соби 90 минута са налазима учесника који су гледали популарни хорор филм "Тексашки масакр моторном тестером". Анализе крви узете пре и после две активности показале је "значајно повећање" нивоа белих крвних зрнаца (леукоцита), то јест одбрамбене снаге нашег тела против болести, било код оних који су гледали хорор филм.

"Вежбање" емоција и опуштање

"Реакција тела на страх или неизвесност је да појача производњу хормона стреса, попут адреналина, који мобилишу енергетске ресурсе тела. Ово прати повишен број откуцаја срца и појачан фокус. Тај осећај може бити прилично узбудљив када се, на крају филма, коначно ослободимо напетости. Затим, када се безбедно излажемо опасности, можемо да се осећамо добро због узбуђења", објашњава др Ноулс.

Др Ноулс је цитирала налазе студије из 2021. године, у којој је показано да су љубитељи садржаја са зомбијима и апокалиптичним темама били боље припремљени за коронавирус, јер су били "ментално увежбани" и емоционално спремни за пандемију.

Стручњаци такође сматрају да су хорор филмови сјајан начин за тестирање сопствених граница страха: "Кроз ову безбедну интеракцију можемо научити да се носимо са негативним емоцијама и да развијамо отпорност на страх и стрес. На крају крајева, то значи да можемо постати отпорнији када дође до стреса у стварном животу", указала је др Ноулс.

Др Џен Смит, љубитељка филмова страве и ужаса и здравствени психолог Универзитета Каледонијан у Глазгову, наводи да би гледаоци могли да буду предодређени еволутивно да трагају за искуством страха. Она верује да корене потребе за гледањем хорора треба тражити у еволуцији човека. "Можда због еволутивних веза желимо да искусимо одређене опасне и претеће ситуације које можемо добити гледањем хорор филма. Данас нећемо нужно да се постављамо у те застрашујуће ситуације у стварном животу, а управо хорор филмови пружају прилику за то, као и ослобађање напетости", објашњава др Смит. Према њеним речима, то се назива "пренос узбуђења" или осећај ослобађања.

"Људи имају реакцију да беже или да се боре (или желите да побегнете далеко или останете и борите се) и због тога срце убрзано куца, тешко дишемо и јављају се друге физичке сензације повезане са реакцијом на опасност", истакла је др Смит. На крају, када прођемо кроз наведене реакције, долази до позитивног искуства и опуштања.

image