Поврће прво, па онда остало: Редослед конзумирања хране може постићи ефекат Оземпика

Осим што је важна врста и свежина намирница, важан је и редослед којим их конзумирамо. Стручњаци сматрадју да, ако поједемо поврће пре свих других намирница у оброку, можемо дуже да се осећамо ситим, поправићемо ниво шећера у крви и да овим једноставним кораком чак можемо да олакшамо мршављење. Поред тога, доказано је да на организам више утиче редослед, него брзина конзумирања хране.

Неколико различитих студија је потврдило да конзумирање поврћа пре других састојака (поготово пре угљених хидрата) може имати неколико добробити по наш организам и здравље. Поједини дијететичари чак сматрају да се овај принцип распоређивања намирница може упоредити са лековима као што су "Оземпик", који телу шаље сигнале да смо сити и да нам није потребно више хране.

"Поврће повећава ниво хормона GLP-1, који природно успорава варење, па угљени хидрати које конзумирамо неће одмах да се истроше, тако да нећемо тако брзо имати потребу да поново конзумирамо храну," објашњава за "Дејли мејл" дијететичар Керолин Вилијамс.

Разлику у реакцијама организма код жена које су прво јеле поврће и код оних које су прво јеле угљене хидрате показала је студија објављена у журналу "Нутријентс (Nutrients)". Научници су закључили да је група која је прво јела поврће имала нижи ниво шећера у крви након јела, него она група која је прво појела угљене хидрате. Главни разлог су влакна која се налазе у поврћу, која су спречила нагли пораст нивоа шећера након конзумирања хране.

У другој студији која је спроведена у Јапану, тестирани су људи који су оболели од дијабетеса типа 2 а резултати су показали да су имали равномерне нивое шећера у крви након што су јели поврће пре било које врсте угљених хидрата (пиринач, хлеб, резанци...). На крају, у трећој студији (часопис "Дијабетологија") доказано је да су људи који су практиковали овакав редослед у режиму исхране имали виши ниво хормона инкретина, који нам шаље сигнале да смо сити.

Научници су закључили да брзина конзумирања оброка није имала утицаја на резултате, тако да они који једу брзо, али прво конзумирају поврће, свакако могу имати добробити од тога.

Дакле, ако желимо да стабилизујемо ниво шећера у крви и олакшамо мршављење, овакав редослед који је лако испробати може бити додатна помоћ. Стручњаци препоручују да поврће које једемо прво, може бити оно које има много влакана, како бисмо се осећали сито: броколи, прокељ, карфиол, грашак... У комбинацији са протеинима, дуже ћемо да будемо сити и нећемо имати потребу за преједањем.  

Стручњаци такође препоручују да само угљени хидрати (без додатака влакана или протеина) не буду прва намирница коју ћемо конзумирати у дану, јер ће довести до повећања, па затим наглог пада нивоа шећера у крви, што нас наводи да се осећамо уморно и гладно.