Магазин

Сушење веша на радијатору може изазвати здравствене тегобе

Долазак хладног и кишовитог времена значи и да веш више нећемо сушити на тераси или у дворишту, већ у кући. Неки за то користе сушилицу за веш, а они који су мање стрпљиви воле да гардеробу поређају на радијаторе, како би се она брже осушила. Међутим, иако ово може деловати као боље решење, стручњаци упозоравају да се на тај начин у нашем дому размножава буђ.
Сушење веша на радијатору може изазвати здравствене тегобе© Canva / atlasstudio

Током јесени и зиме чини се да вешу треба читава вечност да се осуши, па зато многи прибегавају бржем и једноставнијем сушењу веша на радијаторима и другим грејним телима. Међутим, стручњаци упозоравају да се на тај начин може угрозити здравље.

Сушење веша на радијаторима погодује развоју буђи

Чињеница је да сушење веша на радијатору или ТА пећи убрзава тај процес, будући да топлота коју грејна тела емитују погодује бржем испаравању влаге. Међутим, током хладних јесењих и зимских дана, када су сви прозори затворени, она нема где да изађе, већ се задржава у стану. На тај начин се подстиче развијање буђи, којој влажни и топли услови живота изузетно пријају.

Стручњаци Националног центра за аспергилозу упозоравају да се сушењем одеће на загрејаним грејним телима влажност ваздуха у просторији подиже за чак 30 процената, а у таквим условима који су слични оним у тропским шумама, развој спора буђи, а посебно аспергилуса, се одвија знатно брже него иначе. Удисањем тих спора се могу развити бројне респираторне инфекције, па чак и запаљења плућа.

"Процењује се да скоро 90 посто људи зими суши одећу у затвореном простору. Једна тура опраног, влажног веша садржи скоро два литра воде која испарава у просторију", навео је професор Дејвид Денинг.

Проветравање је најважније ако се веш суши у затвореном простору

Најбољи начин за сушење веша је, наравно, на тераси или у дворишту, али када неко нема могућности за то, једино што преостаје јесте да се веш суши у стану. У таквим околностима, осим што треба избегавати сушење на радијаторима и грејним телима, треба и обавезно проветравати све просторије, како би се ниво влаге спустио на уобичајене вредности.

Машина за сушење веша (или она комбинована, за прање и сушење) је друга најбоља опција, будући да њеним коришћењем сва влага испари још у током циклуса, а не у просторији у којој боравите.

image