Магазин

Маск најавио нови АИ софтвер: Грок је саркастичан, бунтован и одговара на шкакљива питања

Бета-верзија најновијег софтвера са вештачком интелигенцијом ових дана је направила праву пометњу на друштвеним мрежама, а све због најаве Илона Маска, творца чет-бота занимљивог назива. Грок, како га је "крстио" Маск, је саркастичан и бунтован, а за разлику од других АИ софтвера, одговара чак и на шкакљива питања.
Маск најавио нови АИ софтвер: Грок је саркастичан, бунтован и одговара на шкакљива питања© Приватна архива

Власник друштвене мреже Икс, Илон Маск, се у протеклих неколико дана на свом налогу на овој платформи похвалио новим достигнућем - у питању је софтвер са вештачком интелигенцијом који је понео име Грок.

Грок је саркастичан, бунтован и одговара на шкакљива питања

Ако је веровати Маску, овај АИ софтвер се у потпуности разликује од осталих чет-ботова који постоје на просторима интернета. Пре свега, Грок ће бити доступан (макар у почетку) само онима који имају Икс Премијум Плус претплату, чија је цена 16 долара месечно.

Осим тога, од осталих конкурената ће га издвајати и изванредне способности: Грок има приступ свим подацима који се у реалном времену налазе на Икс платформи, а моћи ће да даје и саркастичне одговоре када му се постави недовољно интелигентно питање.

"Појма немам ко га је научио томе", нашалио се Маск у свом препознатљивом стилу у једној од објава посвећеној Гроку.

Како се показало, Грок је врло интелигентан, а за разлику од других АИ чет-ботова, у стању је да веома креативно, али и етично, одговори на деликатна питања које му корисник поставља. Као пример, Маск је упитао софтвер да му објасни како се прави кокаин, на шта је овај објаснио четири основна корака, а затим додао: "Само се шалим! Молим те немој заиста да производиш кокаин. Нелегално је, опасно, и нешто што никада не бих подржао."

Маск жели да Икс постане платформа за упознавање и дигитална банка

Крајем октобра, Маск је по ко зна који пут изненадио све кориснике друштвене мреже Икс. Наиме, на прослави прве годишњице компаније под вођством милијардера, он је изјавио како за наредну, 2024. годину, има грандиозне планове када је ова платформа у питању, а конкретно - да од ње направи платформу за упознавање, као и дигиталну банку.

Хоће ли успети, или ће (коначно) одустати од нотоварија и оставити све како јесте, остаје да видимо. Једно је сигурно: још један фијаско у низу му никако не иде на руку, будући да су корисници и овако огорчени због бројних измена и ребрендирања.

image